Groendak
Groendak informatie

Groendak

Wat is een groendak?

Een groendak, ook wel groene dakbedekking genoemd, is een dak bedekt met vetplantjes. Deze groene dakbedekkingssystemen worden steeds populairder bij huiseigenaren, architecten en bouwers. Het biedt vele voordelen voor het gebouw en milieu. Groendaken zijn milieuvriendelijke en onderhoudsarme dakoplossingen. Ze maken ook onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen.

De vetplantjes zijn planten die weinig water nodig hebben. Deze sedumplanten zijn bestand tegen lange periodes van droogte en extreme hitte waardoor het ideaal is voor gebruik in dakbedekking. Groendaken hebben vele voordelen zoals vermindering van de afvoer van regenwater, isolatie van gebouwen en verbetering van de luchtkwaliteit.

Ze zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen met de juiste zorg vele jaren meegaan. Een groen dak is ook aantrekkelijk en kan de waarde van de woning of het bedrijfspand verhogen. Het biedt een rustgevend uitzicht en creëert een rustige omgeving vooral in stedelijke gebieden.

Groendak

Groendak voordelen

Een groendak biedt diverse voordelen!

Een groendak heeft talloze voordelen ten opzichte van een standaard dak zoals het zorgen voor een schonere lucht door fijnstof te filteren en CO2 op te nemen. Ook verlengt het de levensduur van de dakbedekking door de bescherming tegen UV-straling. Verder zorgen groendaken voor een extra isolatie.

Economische voordelen
Het kiezen voor een groendak leidt tot de reductie van energiekosten. Het levert ook een waardevermeerdering uw woning of bedrijfspand op.
Ecologische voordelen
De vegetatie stimuleert de leefomgeving van dieren. Daarnaast filtert het fijnstof uit de lucht. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
Esthetische voordelen
Groen op uw dak verbetert ook de aantrekkingskracht van uw gebouw. De vegetatie kan kleur en interesse toevoegen aan een anders grijs dak.

Soorten groendaken

lichtgewicht sedumdak
Lichtgewicht groendak
Ideaal voor zelf aanleg
€44per m²
Verzadigd gewicht: 50 kg per m²
Wateropslag: 35 liter per m²
Begroeiing: 95%
Ideaal voor zelf aanleg
Snelle installatie
Traditioneel sedumdak
Traditioneel groendak
Meest gekozen
€45per m2
Verzadigd gewicht: 75 kg per m²
Wateropslag: 35 liter per m²
Begroeiing: 95%
Meest gekozen
Snelle
installatie
Sedum kruidendak
Sedum
kruidendak
Extra biodiversiteit
€55per m²
Verzadigd gewicht: 95 kg per m²
Wateropslag: 40 liter per m²
Begroeiing: 95%
Sedum en bloeiende kruiden
Extra biodiversiteit
Biodivers dak
Biodivers
dak
Extra biodiversiteit
€85per m²
Verzadigd gewicht: 200 kg per m²
Wateropslag: 60 liter per m²
Begroeiing: 95%
Waard- en nectarplanten
Extra biodiversiteit

Kant-en-klare groendak

Sedum cassettes lichtgewicht
Lichtgewicht sedum cassettes
Kant-en-klaar & licht
€45per m²
Verzadigd gewicht: 42,1 kg per m²
Wateropslag: 11 liter per m²
Afmeting: 37,3 x 57,3 cm
Begroeiing: 95%
Ideaal voor zelf aanleg
Snelle installatie
Sedum cassettes
Traditionele sedum cassettes
Kant-en-klaar
€48per m²
Verzadigd gewicht: 80 kg per m²
Wateropslag: 31 liter per m²
Afmeting: 45 x 49,5 cm
Begroeiing: 95%
Ideaal voor zelf aanleg
Eenvoudige installatie
lichtgewicht sedum cassettes
Sedumtrays
Kant-en-klaar & licht
€58per m²
Verzadigd gewicht: 57,5 kg per m²
Wateropslag: 27,5 liter per m²
Afmeting: 50 x 50 cm
Begroeiing: 95%
Ideaal voor zelf aanleg
Eenvoudige installatie

Onze klanten aan het woord

Onze klanten beoordelen ons met een 9,8

Hieronder vindt u de meest recente beoordelingen van onze klanten onafhankelijk verzameld

Groendak aanleggen

Zelf een groendak aanleggen

Voor doe-het-zelvers is het aanleggen van een groendak eenvoudig en gemakkelijk. Bij aankoop ontvangt u handige informatie zoals een handig stappenplan, opbouwschema en instructievideo's. De vegetatiematten kunnen eenvoudig worden geplaatst, maar dit vereist wel enige tijd en energie. Als u op zoek bent naar een snellere oplossing bieden we kant-en-klare sedum cassettes en trays aan, die direct op het dak kunnen worden geplaatst.

Groendak laten aanleggen kosten

Indien u niet over de tijd beschikt om zelf een groendak aan te leggen, is dat geen enkel probleem! Bij Easy Sedum kunt u kiezen voor onze aanlegservice en de aanleg aan onze ervaren professionals uitbesteden. Binnen 5 werkdagen zal ons team zorgen voor de realisatie,

Wij leggen groendaken aan volgens de FLL-richtlijnen. Onze aanlegservice is eenvoudig, tijdbesparend en resulteert in een mooi groen geheel.

Subsidie groendak

Gemeenten en andere overheidsinstanties verstrekken steeds vaker subsidies om de aanleg van groendaken te bevorderen. Ook zij zien in hoe belangrijk een sedumdak is voor het milieu en leefklimaat.

In vergelijking met traditionele daken biedt het vele voordelen. Zo draagt het bij aan een schonere lucht, verhoogde biodiversiteit, grotere wateropslagcapaciteit, lagere omgevingstemperatuur, betere warmteregulatie en energiebesparing in de omgeving. Dit zijn redenen waarom gemeenten en andere overheidsinstanties subsidies verstrekken voor groene daken.

Hoeveel groendak subsidie kan ik ontvangen?

De hoogte van de subsidie voor de aanleg van een groendak varieert per gemeente en hangt ook af van het type dak. Het subsidiebedrag kan oplopen tot €40 per vierkante meter. Met deze aantrekkelijke subsidies kunnen de kosten aanzienlijk worden verlaagd. Gemiddeld vergoeden gemeenten tussen de 20% en 50% van de totale kosten.

Bestel onze groendak producten los

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Wanneer u overweegt om een sedumdak aan te leggen, is het belangrijk om te controleren of uw dak geschikt is voor deze groene dakbedekking. Verschillende factoren spelen hierbij een rol waaronder de dakconstructie, dakranden, dakbedekking en waterafvoer.

Allereerst moet uw dakbedekking in goede staat verkeren. Dit betekent zonder enige beschadigingen zoals scheurtjes. Verder moet de dakbedekking 100% waterdicht zijn. EPDM en bitumen dakbedekking zijn vrijwel altijd geschikt als dakbedekking onder een sedumdak. Daarnaast moet uw dakconstructie het gewicht kunnen dragen. Het verzadigde gewicht kan oplopen tot 80 kg per vierkante meter. De vuistregel is dan in de meeste gevallen: kunt u op uw dak lopen? Dan kunt u er ook een sedumdak van maken!

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan de dakranden. Deze moeten minimaal 12 centimeter hoog zijn. Als de dakranden lager zijn dan 12 centimeter is een grindrand vereist om te voorkomen dat het sedum van het dak af valt. Ook moet er voldoende waterafvoer aanwezig zijn op het dak om te voorkomen dat er plasvorming ontstaat tijdens extreme regenbuien en het sedum onder water komt te staan.

Extensief groendak

Een extensief groendak is een type sedumdak met een beperkte diepte van meestal twee tot zes centimeter. Dit type is ontworpen om onderhoudsarm en kosteneffectief te zijn, terwijl het talrijke milieuvoordelen biedt. Een extensief groendak bestaat uit drie lagen namelijk een drainagelaag, substraatlaag en vegetatielaag, bedekt met verschillende soorten sedumplantjes. Deze vetplantjes hebben krachtige eigenschappen en zijn droogtetolerant, wat ideaal is voor dakbedekking.

Extensieve groendaken zijn de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat ze veel milieuvoordelen bieden en tegelijkertijd relatief gemakkelijk te plaatsen en onderhouden zijn in vergelijking met andere soorten daken.

Groendak met zonnepanelen

De perfecte manier om uw woning te verduurzamen en het maximale uit het dak te halen is een groendak met zonnepanelen. Deze manier van verduurzaming combineert de schoonheid van een groendak met de efficiëntie van zonnepanelen en biedt u een stijlvolle en duurzame oplossing voor uw huis of bedrijf.

Groendak op plat, schuin en rond dak

Een groendak is mogelijk op een plat, schuin en rond dak. Sedum aanleggen op een plat dak is een geweldige keuze! Vrijwel alle platte daken zijn geschikt voor het plaatsen van sedum. Hellende en ronde daken zijn net zo geschikt voor het plaatsen van sedum als platte daken. Het vereist wel een aantal aanpassingen en is maatwerk. Hierover geven onze adviseurs u graag advies!

Wanneer een groendak aanleggen?

Groendaken kunnen gedurende het gehele jaar worden aangelegd met uitzondering van extreme weersomstandigheden zoals sneeuw en vorst. Het kan dus in elk seizoen worden aangelegd. Elk seizoen, zoals de lente of herfst, heeft weer zijn eigen unieke voordelen.

Prijs groendak per m2

De gemiddelde kosten van een groendak variëren tussen de €40 en €65 per vierkante meter. Dit bedrag is inclusief btw en exclusief aanleg. Met aanleg variëren de gemiddelde kosten tussen de €65 en €85 per vierkante meter. Het is handig om te weten dat hoe groter het dakoppervlakte, hoe lager de kosten. Ook kunt u bij Easy Sedum groepskorting ontvangen als bijvoorbeeld de buren meedoen of de hele straat meedoet! Daarnaast kunt u in aanmerking komen voor een subsidie van de gemeenten, provincie of waterschap. Dit kan helpen om de investering te verlagen.

Kosten groendak

De kosten voor het aanleggen van een groendak variëren erg per project, want ieder dak is natuurlijk anders. Ook zijn de kosten afhankelijk van verschillende factoren zoals oppervlakte van het dak, dakhelling, dakbedekking, maar bij Easy Sedum kunt u voor een vaste lage prijs de aanleg uitbesteden. Hoe handig is dat!

Kies uit onze verschillende aanlegservices, vul het aantal vierkante meters in die u wilt aanleggen en Easy Sedum regelt de rest. Ook kunt u een offerte voor de aanleg van uw groendak aanvragen om meer duidelijkheid en inzicht te krijgen in de kosten. Dit is vooral handig in het geval van grind op uw dak of veel vierkante meters. In een offerte van Easy Sedum krijgt u een nauwkeurige schatting van de kosten en waar deze kosten vandaan komen.

onderhoud groendak

Projecten

Hier een collectie van de uiteenlopende groendaken die wij hebben mogen realiseren.

Groendak opbouw detail

De opbouw van een groendak kan erg variëren. Hieronder vindt u de meest gekozen opbouw.

1. Wortelwerende folie 

Een wortelwerende folie is een folie speciaal gemaakt om uw dak te beschermen tegen de wortels van het sedum. Bij aanleg is het belangrijk dat de stukken folie elkaar overlapping met 50 centimeter.

2. Drainagesysteem

Drainage speelt een belangrijke rol bij groene daken. Het slaat water op om te gebruiken tijdens droge periodes en zorgt tijdens extreme regenval juist voor een verbeterde afvoer van hemelwater. Daarnaast belucht het drainagesysteem de wortels van de sedumplant.

3. Substraat

De substraatlaag dient als voedingsrijke ondergrond voor de sedumplanten. Het is ideaal voor de aanleg van sedumdaken, omdat onkruid er niet goed op groeit terwijl sedumplanten er op gedijen. Op een traditioneel groendak wordt een extensieve substraat geplaatst, terwijl lichtgewicht groendaken een substraatrol gebruiken gemaakt van steenwol.

5. Sedum

Sedummatten zijn gemaakt van een biologisch afbreekbaar materiaal waar sedumplanten zich doorheen hebben geworteld. Op onze sedummatten vindt u tien tot dertien verschillende soorten vetplanten.

6. Grindstrook

Grind wordt geplaatst bij de randen. Zo wordt er een vegetatie-vrije zone gecreëerd. Hierdoor voorkomt de grindstrook dat substraat en andere kleine materialen in de afvoer terecht kunnen komen. Het plaatsen van een grindstrook voorkomt verstoppingen in de hemelwaterafvoeren.

hulp nodig bij een sedumdak
Heeft u zelf geen tijd voor de aanleg?
U kunt uw groendak ook laten aanleggen door Easy Sedum!

Benieuwd naar het totale kostenplaatje in uw situatie?

Vraag geheel vrijblijvend een offerte voor het realiseren van uw groendak aan!

U kunt van Easy Sedum altijd een scherpe offerte voor uw sedumdak verwachten. Binnen 24 uur in uw mailbox!

Easy geregeld, easy aangelegd!
Een persoonlijke reactie binnen één werkdag

  We leren u graag beter kennen

  Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

  Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

  Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

  Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

  Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

  Dakinspectie aanvragen
  Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

   Subsidie aanvragen
   Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan
    U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

     We leren u graag beter kennen

     Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

     Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

     ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
     ✓ Beschermdoek 300gr
     ✓ Drainage 20mm
     ✓ Extensief daktuinsubstraat
     ✓ Sedummatten

     Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

     Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

     Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

     Randafwerking sedumdak

     Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

     Welke type sedumdak kopen

     Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

     ✔ Traditioneel sedumdak
     ✔ Lichtgewicht sedumdak
     ✔ Super lichtgewicht sedumdak
     ✔ Sedumdak cassettes
     ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

     Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

     Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

     Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

     Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.