Is mijn dak geschikt voor sedum?

Is mijn dak geschikt voor sedum?

Het antwoord op deze vraag is vaak ja, u kunt sedum plaatsen op uw dak. Echter zijn er wel meerdere factoren waarmee u rekening moet houden. Het is belangrijk om het juiste type sedumdak te kiezen voor uw dak. Ieder dak is natuurlijk anders en vereist een uniek plan van aanpak. Zo moet uw dak het sedum wel kunnen dragen en moet het regenwater goed worden afgevoerd. Bij Easy Sedum kunnen wij u volledig ontzorgen door antwoord te geven op al deze vragen!

Draagkracht
Dakbedekking
Dakranden
Waterafvoer

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor sedum?

Voor het aanleggen van een sedumdak moet u in de eerste plaats wel rekening ermee houden of uw dak hiervoor wel geschikt is. U moet rekening houden met uw dakconstructie, dakranden, dakbedekking en waterafvoer. De dakbedekking moet in goede staat zijn. Dit betekent zonder enige beschadigingen zoals scheurtjes. Verder moet de dakbedekking 100% waterdicht zijn. EPDM en bitumen dakbedekking zijn vrijwel altijd geschikt als dakbedekking onder een sedumdak.

Het tweede punt waar u op moet letten is de dakconstructie. De dakconstructie moet het gewicht van een groendak kunnen dragen. Het verzadigde gewicht van een groendak kan oplopen tot wel 80 kg per vierkante meter. Neem contact met ons op, zodat wij u hierin kunnen ontzorgen!

Bij het kiezen voor een sedumdak is het ook belangrijk rekening te houden met dakranden. Deze moeten hoog genoeg zijn. De vereiste hoogte is ongeveer 12 centimeter. Zijn uw dakranden lager dan 12 centimeter? Dan is een grindrand vereist. Er moet ook een goede waterafvoer aanwezig zijn op uw dak. Groendaken hebben een groot waterbergend vermogen. Ze slaan dus veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaan door extreme regenbuien en het sedum onder water komt te staan.

hulp nodig bij een sedumdak
Dakinspectie aanvragen?
Onze eigen dakdekkers komen langs op locatie om uw dak(en) te inspecteren.

Sedum op plat dak

Sedum aanleggen op een plat dak is een geweldige keuze! Vrijwel alle platte daken zijn geschikt voor het plaatsen van sedum. Sedum biedt veel voordelen als groene dakbedekking op een plat dak, omdat het bestand is tegen strenge klimaten, isolatie biedt en de luchtkwaliteit verbetert. De lage onderhouds-eisen maken het ook een ideale keuze voor wie op zoek is naar een onderhoudsarme groendakoplossing. Op een plat dak is het realiseren van een sedumdak zeer eenvoudig. De aanleg is zeker ook een leuke klus voor doe-het-zelvers.

is mijn dak geschikt voor een groendak
hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor sedum

Sedum op schuin dak

Hellende daken zijn net zo geschikt voor het plaatsen van sedum als platte daken. Het plaatsen van sedum op een schuin dak vereist wel speciale aanpassingen. Het is belangrijk om de helling van het dak te bepalen en ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor het sedum. De realisatie is mogelijk op bijna elk dak met een maximale hellingsgraad van 25 graden.

Het realiseren van een groendak op een rond dak is ook mogelijk! Dit is echter wel maatwerk en afhankelijk van meerdere factoren zoals de hellingsgraad. Easy Sedum heeft een eigen speciale aanlegtechniek ontwikkeld voor ronde daken.

Kan sedum op EPDM?

EPDM dakbedekking is zeker geschikt als dakbedekking onder sedumdak. Het is zowel mooi als duurzaam. EPDM combineert stijl met duurzaamheid en geeft uw woning of bedrijfspand zowel esthetische aantrekkingskracht als effectieve bescherming tegen weersomstandigheden. Deze dakbedekking is gemaakt van Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer, een groep synthetische rubbers. Het is uitstekend bestand tegen UV-straling, extreme weersomstandigheden en veroudering, dus ideaal voor een groendak. Ook is het 100% waterdicht, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkages.

sedum op plat dak
Hoe zwaar is een sedumdak per m2

Is een bitumen dak geschikt voor een groendak?

Bitumen dakbedekking is net als EPDM ook zeer geschikt als dakbedekking onder sedumdak . Het is bestand tegen UV-straling en beschermt tegen schade door weersomstandigheden. Bitumen is een stroperige vloeistof die op aardolie gebaseerd is. Met een bitumineuze dakbedekking heeft u betrouwbare ondergrond. Ook kunt u kiezen voor wortelwerende bitumen dakbedekking. Deze variant is de perfecte optie bij een sedumdak.

Hoe zwaar is een sedumdak per m2?

Groendaken bestaan in verschillende gewichten, afhankelijk van de gebruikte materialen en hun dikte. Onverzadigd weegt een sedumdak vrij weinig, maar door het waterbergende vermogen kan het verzadigde gewicht erg zwaar worden door flinke regenbuien. In het algemeen kan een standaard groendaksysteem variëren van 40 tot 50 kg per vierkante meter. Dit gewicht hangt af van de opbouw die in het groendak wordt gebruikt. In ons assortiment vindt u ook verschillende lichtgewicht sedumdaken en kant-en-klare pakketten.

Constructie groendak

Niet alle daken zijn geschikt voor het plaatsen van een sedum. Wij adviseren om vooraf altijd een dakinspectie te laten uitvoeren door een van onze ervaren dakdekkers. Als uit de dakinspectie blijkt dat uw huidige dakbedekking niet goed is, bijvoorbeeld omdat er kans is op lekkages of simpelweg te oud is, kunnen wij u verder helpen met onze eigen dakrenovatie service. Op deze manieren kunnen we professioneel ontdekken wat de mogelijkheden zijn voor uw dak! Verder werken wij samen met verschillende partners om constructieberekeningen uit te voeren. Hier zijn natuurlijk wel extra kosten aan verbonden. Zo komt u erachter of uw dakconstructie geschikt is voor een groendak.

Vraag een dakinspectie aan!

  Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

  Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

  Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

  Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

  Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

  Dakinspectie aanvragen
  Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

   Subsidie aanvragen
   Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan
    U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

     We leren u graag beter kennen

     Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

     Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

     ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
     ✓ Beschermdoek 300gr
     ✓ Drainage 20mm
     ✓ Extensief daktuinsubstraat
     ✓ Sedummatten

     Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

     Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

     Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

     Randafwerking sedumdak

     Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

     Welke type sedumdak kopen

     Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

     ✔ Traditioneel sedumdak
     ✔ Lichtgewicht sedumdak
     ✔ Super lichtgewicht sedumdak
     ✔ Sedumdak cassettes
     ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

     Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

     Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

     Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

     Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.