Sedum soorten

Sedumplantjes, ook wel vetkruid genoemd, zijn vetplantjes met meer dan 600 verschillende soorten. Ze staan er bekend om dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Dit komt door hun ontwikkeling in de natuur. De meeste sedum soorten groeien in rotsachtige gebieden. Het waait hard, het vriest, er valt lange tijd geen regen en de grond is arm aan voedingsstoffen.

Sedum soorten

Welke soorten sedum zijn er?

Ze zijn een erg populaire plantensoort door hun sterke eigenschappen en vele voordelen. U ziet ze tegenwoordig steeds vaker op daken en in tuinen. Ze kunnen worden verdeeld in de volgende categorieën: lage, middelhoge en hoge sedum soorten. Ze verschillen in kleur, vorm en hoogte. Van licht groen tot gele, roze en paarse bloemsoorten

Lage sedum soorten 

Lage sedumplantjes worden ook wel vetkruiden genoemd. Dit is de kleinste soort, want ze zijn namelijk maar 5 tot 10 centimeter lang. De bladeren zijn klein en bol.

lage sedumplant

Middelhoge sedum soorten 

Deze soort is 20 tot 30 centimer lang en heeft plattere bladeren vergeleken de lage soort. 

Middelgrote sedumplant

Hoge sedum soorten 

Deze plantjes zijn hoog en bossig met stelen van 40 tot 75 centimeter lang. Ze worden ook wel hemelsleutel genoemd. Verder hebben deze plantjes erg brede bladeren.

Hemelsleutel sedumplant

Onze sedumproducten

Onze sedumproducten zijn beplant met minimaal 10 sedum soorten:

• Acre Golden Carpet
• Album
• Floriferum
• Hybridum Czars Gold
• Kamtschaticum
• Reflexum Rupestre
• Sexangulare
• Spurium Coccineum Purple Carpe
• Summer Glory
• Stoloniferum

De sterke eigenschappen van sedumplantjes

▪ Gemakkelijk te plaatsen
▪ Onderhoudsarm
▪ Groenblijvend
▪ Winterhard
▪ Tegen onkruid
▪ Waterretentie
▪ Luchtzuivering

Sedum soorten groendak 

Sedum is een vetplant die een mooie uitstaling heeft, verschillende klimaten verdraagt en weinig onderhoud vergt, waardoor het een populaire keuze is voor op het dak of in de tuin. Deze planten zijn er in verschillende vormen en maten met bladeren die variëren van hartvormig tot spadevormig. De lage sedum soort is ook zeer geschikt voor gebruik rond bestrating of buitenpaden om variatie aan te brengen en als bodembedekker.

Verschillende soorten sedum

Verschillende soorten sedum kopen

Bij Easy Sedum kunt u voordelig en gemakkelijk sedum kopen. In ons assortiment vindt u ze in verschillende mogelijkheden zoals sedummatten, sedum cassettes, sedumtrays en complete sedumdaken. Onze sedumproducten hebben een minimale begroeiing van 95%. Ook worden ze direct vanuit de kwekerij geleverd!

Sedum soorten en verzorging

Het grote voordeel van sedum is dat het weinig onderhoud vereist, maar dit betekent niet dat u de vetplantjes niet hoeft te onderhouden. Zonder jaarlijks onderhoud kunnen sommige voordelen van de vetplantjes minder effectief zijn en is er kans op schade aan uw dak. Wij adviseren om minimaal twee keer per jaar de sedumplantjes te verzorgen om ze in topconditie te houden. De verzorging van sedum soorten is te verdelen in drie categorieën: onkruid verwijderen, bemesting en bewatering. Tijdens het uitvoeren van een onderhoudsbeurt is het geen probleem om te lopen op de sedumplantjes. Ze zijn sterk genoeg!

Is mijn dak geschikt?
Het antwoord is waarschijnlijk ja! Echter moet u bij het kiezen van sedumplantjes voor uw woning of bedrijf rekening houden met een aantal factoren zoals de huidige staat van de dakbedekking, draagkracht en waterafvoer. Verder zijn sedumplantjes te plaatsen op een platte, hellende en ronde daken. Onze adviseurs geven u graag advies!

Meer weten?

Bent u geïnteresseerd of heeft u vragen over onze sedum? Neem dan gerust contact met ons op! U kunt bij ons ook geheel vrijblijvend een kosteloos adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs om te kijken welk sedumdak het beste bij u past.

Neem contact met ons op

  Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

  Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

  Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

  Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

  Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

  Dakinspectie aanvragen
  Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

   Subsidie aanvragen
   Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan
    U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

     We leren u graag beter kennen

     Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

     Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

     ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
     ✓ Beschermdoek 300gr
     ✓ Drainage 20mm
     ✓ Extensief daktuinsubstraat
     ✓ Sedummatten

     Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

     Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

     Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

     Randafwerking sedumdak

     Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

     Welke type sedumdak kopen

     Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

     ✔ Traditioneel sedumdak
     ✔ Lichtgewicht sedumdak
     ✔ Super lichtgewicht sedumdak
     ✔ Sedumdak cassettes
     ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

     Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

     Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

     Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

     Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.