Sedumdak met zonnepanelen

Sedumdak met zonnepanelen

Onze meest gestelde vraag is 'Kan ik een sedumdak met zonnepanelen plaatsen op mijn dak? Het antwoord op deze vraag is ja, een sedumdak is absoluut te combineren met zonnepanelen. Wie zijn dak wil verduurzamen hoeft daarom niet te kiezen tussen deze twee mogelijkheden, maar kan kiezen voor een combinatie. Deze combinatie van een sedumdak met zonnepanelen biedt vele voordelen ten opzichte van een traditioneel dak zoals een betere energie-efficiëntie.

Sedumdak

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak bedekt met sedumplanten, vetplanten met krachtige eigenschappen. Deze vetplanten zijn bestand tegen lange periodes van droogte en extreme hitte, waardoor het ideaal is voor gebruik in dakbedekking. Een sedumdak wordt ook wel een groendak, levend dak of ecodak genoemd.

Groendaken worden steeds populairder vanwege de vele voordelen zoals vermindering van de afvoer van regenwater, isolatie van gebouwen en verbetering van de luchtkwaliteit. Sedumdaken zijn gemakkelijk te onderhouden en kunnen met de juiste zorg vele jaren meegaan. Het is een milieuvriendelijke optie voor eigenaars van gebouwen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en hun eigendom duurzamer willen maken.

Sedumdak zonnepanelen

Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen die zonlicht omzetten in energie. Met behulp van een omvormer wordt de opgewekte stroom geschikt voor huishoudelijk gebruik. Deze elektriciteit kan net als gewone elektriciteit voor alles in huis worden gebruikt. Zonne-energie is duurzaam, milieuvriendelijk en stoot geen verontreinigende stoffen uit tijdens de stroomopwekking

Zonnepanelen zijn een hernieuwbare energiebron die huizen, bedrijven en andere faciliteiten jarenlang van duurzame en schone elektriciteit kunnen voorzien. Met zonnepanelen kunnen gebruikers profiteren van de natuurlijke energie van de zon door deze om te zetten in bruikbare elektriciteit. De panelen bestaan uit zonnecellen die zonlicht omzetten in energie. Met behulp van een omvormer wordt de opgewekte stroom geschikt voor huishoudelijk gebruik. Zonne-energie is ook van nature overvloedig aanwezig, waardoor het een uitstekende keuze is voor degenen die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen zonder hoge aanloopkosten zoals bij veel traditionele vormen van energieproductie.

groendak zonnepanelen

Kan sedum onder zonnepanelen?

Ja, sedum kan onder zonnepanelen geplaatst worden. Sterker nog, ze versterken elkaars voordelen. Het is belangrijk dat het sedumdak volledig onder de zonnepanelen wordt aangelegd. Anders gaan de versterkende werking en voordelen van het sedumdak verloren. Met het aanleggen van een sedumdak met zonnepanelen verhoogt u ook de waarde van uw woning. De aanleg kunt u het beste overlaten aan onze specialisten.

Groendak combineren met zonnepanelen

Een groendak combineren met zonnepanelen is de perfecte manier om uw woning te verduurzamen en het maximale uit het dak te halen. Deze manier van verduurzaming combineert de schoonheid van een groendak met de efficiëntie van zonnepanelen en biedt u een stijlvolle en duurzame oplossing voor uw woning of bedrijf. Zo geniet u van alle voordelen van zowel het groen als van de zon.

Kosten sedumdak met zonnepanelen

De gemiddelde kosten van een sedumdak variëren tussen de €40 en €65 per vierkante meter. Dit bedrag is inclusief btw en exclusief aanleg. Met aanleg variëren de gemiddelde kosten tussen de €65 en €85 per vierkante meter. De gemiddelde kosten van zonnepanelen zijn verschillend. Het varieert vooral per dak. Ook is het handig om te weten dat hoe groter het dakoppervlakte, hoe lager de kosten. Ook kunt u bij Easy Sedum groepskorting ontvangen als bijvoorbeeld de buren meedoen of de hele straat meedoet! Daarnaast kunt u ook in aanmerking komen voor een subsidie van de gemeenten, provincie of waterschap. Dit kan helpen de kosten van een sedumdak lager te maken. Verder kunt u de investering binnen 25 jaar wel 2 tot 3 keer terugverdienen!

Sedumdak in combinatie met zonnepanelen voordelen

Nóg hogere biodiversiteit

Uit onderzoek blijkt dat sedumdaken met zonnepanelen een hogere biodiversiteit hebben dan gewone groendaken. Zowel de diversiteit van het plantenrijk als het aantal voorkomende insectensoorten is sterk toegenomen. Dat komt doordat de zonnepanelen schaduw werpen op het sedumdak. Hierdoor zal de temperatuur gedurende de dag veranderen. Deze verandering zorgt voor een comfortabele en diverse leefomgeving voor een multiculturaliteit aan planten en dieren.

Sedumdak met zonnepanelen levert meer rendement

Niet iedereen weet dat de hoeveelheid energie die zonnepanelen opleveren niet alleen afhankelijk is van zonlicht, maar ook van temperatuur. De optimale temperatuur is ongeveer 25 graden celsius. Helaas kunnen zonnepanelen tijdens hete zomerdagen temperaturen bereiken van wel 65 graden! Niet optimaal dus. Met een sedumdak met zonnepanelen heeft u meer rendement, omdat de sedumplantjes 50% van de warmte absorberen en 30% terug de lucht in reflecteren. Hierdoor wordt de omgevingstemperatuur lager en kunnen de zonnepanelen beter functioneren.

Langere levensduur van zonnepanelen

Zonnepanelen krimpen en zetten uit door temperatuurverschillen. Hierdoor ontstaan haarscheurtjes, die ervoor zorgen dat de zonnepaneel tot wel 10% minder stroom produceert. De warmtelast wordt verminderd wanneer de zonnepanelen omgeven zijn door sedum. Dit maakt de temperatuur van het zonnepaneel stabieler en verkleint de kans op scheuren. Dit is de reden dat  zonnepanelen op een sedumdak een verlengde levensduur hebben.

Sedumdak met zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor een sedumdak met zonnepanelen?

Het is uiteraard belangrijk om vooraf te controleren of uw dak geschikt is voor sedum en zonnepanelen. Afhankelijk van meerdere aspecten zoals de hellingsgraad van het dak en draagkracht kunt u beoordelen of uw dak geschikt is.

Een sedumdak met zonnepanelen kan erg zwaar zijn vanwege het sedum, dat veel water in de bladeren opslaat. Gelukkig heeft Easy Sedum ook lichtgewicht oplossingen. Wij helpen u met het uitvoeren van een dakinspectie. Hierbij wordt er gekeken of de dakconstructie sterk genoeg is voor een sedumdak met zonnepanelen. Sedum in combinatie met zonnepanelen is zeker geschikt voor platte daken en licht hellende daken. Bij sterk hellende en ronde daken kan deze combinatie niet worden toegepast vanwege de hellingsgraad.

Subsidie groendak met zonnepanelen

De subsidie op zonnepanelen is helaas gestopt. Er zijn wel verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Voor het aanleggen van een sedumdak kunt u wel subsidie aanvragen. Het subsidiebedrag, dat u kunt ontvangen voor een sedumdak/groendak, verschilt per gemeente. Het is ook afhankelijk van het type sedumdak. De subsidies kunnen oplopen tot wel € 40,- per m². Dankzij deze aantrekkelijke subsidies kunnen de kosten van uw sedumdak aanzienlijk worden verlaagd. Gemiddeld vergoeden gemeentes 20% tot 50% van de gemaakte kosten.

Sedumdak met zonnepanelen kosten in uw situatie

Benieuwd naar de kosten voor het aanleggen van een sedumdak in combinatie met zonnepanelen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte op maat aan en kom erachter wat de kosten in uw situatie zijn!

  We leren u graag beter kennen

  Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

  Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

  Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

  Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

  Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

  Dakinspectie aanvragen
  Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

   Subsidie aanvragen
   Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan
    U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

     We leren u graag beter kennen

     Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

     Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

     ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
     ✓ Beschermdoek 300gr
     ✓ Drainage 20mm
     ✓ Extensief daktuinsubstraat
     ✓ Sedummatten

     Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

     Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

     Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

     Randafwerking sedumdak

     Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

     Welke type sedumdak kopen

     Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

     ✔ Traditioneel sedumdak
     ✔ Lichtgewicht sedumdak
     ✔ Super lichtgewicht sedumdak
     ✔ Sedumdak cassettes
     ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

     Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

     Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

     Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

     Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.