Voordelen sedumdak

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

Een sedumdak biedt vele voordelen ten opzichte van een traditioneel dak zoals een betere energie-efficiëntie, een beter stormwaterbeheer, luchtzuivering, biodiversiteit en een grotere schoonheid.

Het aanleggen van een sedumdak is een milieuvriendelijke en onderhoudsarme dakoplossing. Sedumdaken maken onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen en zijn een uitstekende manier om de energiekosten te verlagen en de levensduur van uw dak te verdubbelen of verdrievoudigen.

Een sedumdak is veel meer dan een esthetische toevoeging. Het ziet er dus niet alleen goed uit, maar biedt ook bewezen economische en ecologische voordelen.

Sedum dak voordelen
Ecologische voordelen
De vegetatie in een sedumdak stimuleert de leefomgeving van dieren. Daarnaast filtert het fijnstof uit de lucht. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
Economische voordelen
Het kiezen voor een sedumdak leidt tot de reductie van energiekosten. Het levert ook een waardevermeerdering uw woning of bedrijfspand op.
Esthetische voordelen
Sedum op uw dak verbetert ook de esthetische aantrekkingskracht van uw gebouw. De vegetatie kan kleur en interesse toevoegen aan een anders grijs dak.
Wilt u groen gaan en geld besparen?
Voor het aanleggen van een sedumdak kunt u subsidie aanvragen. Klik hier!

De voordelen van een sedumdak zijn legio

We hebben alle 15 voordelen van een sedumdak voor u op een rijtje gezet!

✅ Wateropslag

Sedumdaken hebben het voordeel dat ze zonder problemen veel regenwater kunnen absorberen. Een sedumdak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Dit is ook een van de redenen dat u subsidie kunt aanvragen voor een sedumdak. De sedumplantjes zorgen ook voor de verdamping van het regenwater. Dit stabiliseert de grondwaterpeil, vermindert piekbelastingen op het riool en vermindert de kans op overstromingen.

✅ Luchtzuivering

Een van de grootste voordelen van een sedumdak is luchtzuivering. Sedumplantjes zorgen voor een schonere lucht door fijnstof uit de lucht te filteren. Ook zetten ze CO2 om in zuurstof. Dit zorgt voor een schonere lucht in uw omgeving.

✅ Verhoging biodiversiteit

In onze sedumproducten zitten verschillende soorten plantjes zoals waard- en nectarplanten verwerkt. Deze planten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Dit is vooral het geval in steden, omdat daar minder groen is.

✅ Verlenging levensduur dak

Sedumplantjes beschermen het dak tegen weersinvloeden zoals zon, regen, sneeuw en wind. Deze bescherming verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van het dak tot wel 40 jaar of langer. De investering in een sedumdak verdient zich op deze manier automatisch terug.

✅ Waardevermeerdering

Een andere voordeel is de waardevermeerdering van uw pand door een sedumdak. Dit komt door de duurzame uitstraling in combinatie met lagere energiekosten en langere levensduur van het dak.

✅ Verhoging rendement zonnepanelen

Sedumplantjes verlagen de temperatuur van het dak. Hierdoor werken zonnepanelen efficiënter. Het is bewezen dat zonnepanelen efficiënter zijn op koele daken en dit zorgt weer voor een daling van de energiekosten.

✅ Verlaging omgevingstemperatuur

Het aanleggen van sedumplanten op uw dak is een goede oplossing om de temperatuur in de omgeving te verlagen, want ze absorberen en reflecteren zonlicht. Ze absorberen 50% en reflecteren 30%. Sedumdaken hebben dus het voordeel dat ze op deze manier zorgen voor een koelere temperatuur in uw woning/bedrijfspand en omgeving.

✅ Vermindering omgevingsgeluid

Een sedumdak fungeert ook als een geluidsbarrière rondom het gebouw. Het absorbeert geluid binnen in het gebouw, waardoor het binnen rustiger wordt. Dit creëert weer extra omgevingsrust.

✅ Brandwerend

Sedumplantjes bevatten veel water. Deze vetplanten kunnen veel water opslaan in hun bladeren. Hierdoor functioneren ze ook als een ideale en natuurlijke brandwerende laag voor uw pand.                                                

✅ Verhoging welzijn en gezondheid

Wonen en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op humeur en algemene gesteldheid. Het zorgt ook voor stressvermindering en ontspanning.

✅ Verbetering leefkwaliteit

Een groene omgeving heeft een positief effect op de sociale cohesie van de wijk en kan mensen gemakkelijker samenbrengen. Gebieden met meer groen hebben ook minder last van agressie, geweld en vandalisme. 

✅ Direct groen resultaat

Bij het aanleggen van een sedumdak heeft u een direct groen resultaat. Al onze sedumproducten hebben een minimale begroeiing van 95%. Hierdoor is er bijna geen ruimte voor onkruid om te groeien en zorgen ze direct voor een groen resultaat. 

✅ Onderhoudsarm

Sedumdaken vereisen weinig onderhoud. Één tot twee keer per jaar een onderhoudscontrole uitvoeren is wel aan te raden. Hieronder vallen ingewaaide onkruiden verwijderen, bemesten en bewatering.

✅ Eenvoudige aanleg

De meeste producten in ons assortiment zijn kant-en-klare sedumproducten zoals sedumtrays of sedum cassettes. Ze zijn al voorgekweekt met minimaal 10 soorten sedum en voor minimaal 95% begroeid. Dit bespaart tijd en maakt onderhoud veel makkelijker. Hierdoor is de aanleg vaak ook snel uit te voeren en heeft u direct een groen resultaat. Verder ontvangt u bij de aankoop van onze sedumproducten handige informatie en instructievideo’s. Ook vindt u in ons assortiment kant-en-klare sedumpakketten.                    

✅ Subsidie

Steeds meer gemeenten en andere overheidsinstanties verstrekken subsidie om de aanleg van sedumdaken te stimuleren. De subsidies kunnen oplopen tot wel € 40,- per m². Dankzij deze aantrekkelijke subsidies kunnen de kosten van uw sedumdak aanzienlijk worden verlaagd.

Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

Dakinspectie aanvragen
Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

  Subsidie aanvragen
  Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

   Vraag vrijblijvend een offerte aan
   U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

    We leren u graag beter kennen

    Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

    Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

    ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
    ✓ Beschermdoek 300gr
    ✓ Drainage 20mm
    ✓ Extensief daktuinsubstraat
    ✓ Sedummatten

    Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

    Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

    Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

    Randafwerking sedumdak

    Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

    Welke type sedumdak kopen

    Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

    ✔ Traditioneel sedumdak
    ✔ Lichtgewicht sedumdak
    ✔ Super lichtgewicht sedumdak
    ✔ Sedumdak cassettes
    ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

    Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

    Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

    Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

    Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.