Dakbedekking onder sedumdak

Dakbedekking onder sedumdak

Bij het kiezen voor een sedumdak moet u rekening houden met uw dakbedekking. De dakbedekking onder uw sedumdak of groendak moet in goede staat zijn. Dit betekent zonder enige beschadigingen zoals scheurtjes of gaten. Verder moet de dakbedekking 100% waterdicht zijn.

Dakbedekking onder sedum

Dakbedekking groendak

Is uw dakbedekking niet in goede staat? Dan adviseren wij om uw dakbedekking te laten renoveren vóór de aanleg van het sedumdak. Dit voorkomt lekkages en beschadigingen op korte termijn en zorgt voor een goede ondergrond. Easy Sedum heeft eigen dakdekkers die u hierbij kunnen ontzorgen. Ook moet uw dakbedekking wortelwerend zijn. U kunt kiezen voor een wortelwerende bitumen dakbedekking of wortelwerende folie op de bestaande dakbedekking.

Welke dakbedekking kan onder een sedumdak?

Bent u aan het oriënteren op een sedumdak voor uw woning of bedrijfspand? Dan is het belangrijk om te weten welk type dakbedekking eronder geschikt is. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen zoals EPDM, Bitumen, PVC, Resitrix, POCB. De meest voorkomende soort dakbedekking bij platte en licht hellende daken is een bitumineuze dakbedekking. Zinken daken, golfplaten daken en daken met dakpannen zijn niet geschikt voor een groendak.

EPDM dakbedekking groendak

EPDM dakbedekking is zeker geschikt als dakbedekking onder sedumdak. Het is zowel mooi als duurzaam. EPDM combineert stijl met duurzaamheid en geeft uw woning of bedrijfspand zowel esthetische aantrekkingskracht als effectieve bescherming tegen weersomstandigheden. Deze dakbedekking is gemaakt van Ethyleen, Propyleen, Dieen en Monomeer, een groep synthetische rubbers. Het is uitstekend bestand tegen UV-straling, extreme weersomstandigheden en veroudering, dus ideaal voor een groendak. Ook is het 100% waterdicht, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over lekkages.

Bitumen dakbedekking groendak

Bitumen dakbedekking is net als EPDM ook zeer geschikt als dakbedekking onder sedumdak . Het is bestand tegen UV-straling en beschermt tegen schade door weersomstandigheden. Bitumen is een stroperige vloeistof die op aardolie gebaseerd is. Met een bitumineuze dakbedekking heeft u betrouwbare ondergrond. Ook kunt u kiezen voor wortelwerende bitumen dakbedekking. Deze variant is de perfecte optie bij een sedumdak.

Is mijn dak geschikt voor sedum?

Voor het aanleggen van een sedumdak moet u in de eerste plaats wel rekening ermee houden of uw dak hiervoor wel geschikt is. U moet rekening houden met uw dakconstructie, dakranden, dakbedekking en waterafvoer. De dakbedekking moet in goede staat zijn. Dit betekent zonder enige beschadigingen zoals scheurtjes. Verder moet de dakbedekking 100% waterdicht zijn. EPDM en bitumen dakbedekking zijn vrijwel altijd geschikt als dakbedekking onder een sedumdak.

Het tweede punt waar u op moet letten is de dakconstructie. De dakconstructie moet het gewicht van een groendak kunnen dragen. Het verzadigde gewicht van een groendak kan oplopen tot wel 80 kg per vierkante meter. De vuistregel is dan in de meeste gevallen: kunt u op uw dak lopen? Dan kunt u er ook een groendak van maken!

Bij het kiezen voor een sedumdak is het ook belangrijk rekening te houden met dakranden. Deze moeten hoog genoeg zijn. De vereiste hoogte is ongeveer 12 centimeter. Zijn uw dakranden lager dan 12 centimeter? Dan is een grindrand vereist. Er moet ook een goede waterafvoer aanwezig zijn op uw dak. Groendaken hebben een groot waterbergend vermogen. Ze slaan dus veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaan door extreme regenbuien en het sedum onder water komt te staan.

Staat van de dakbedekking

Voordat u uw dak voorziet van groen, is het belanrijk om zeker te weten dat uw dak in goede staat. Gemiddeld gaat een bitumen dakbedekking zo'n 15 tot 20 jaar mee en EPDM 20 tot 40 jaar. Stelregel is dat een dakdekking, die niet ouder is dan 8 jaar, in goede staat is om te voorzien van sedum. Tussen 8 en 10 jaar is het een twijfelgeval en adviseren wij om een dakinspectie te laten uitvoeren. Maar bij een leeftijd van ouder dan 10 jaar is het sowieso verstanding een dakinspectie te laten uitvoeren. Onze dakdekkers komen langs op locatie om uw dak te inspecteren op scheurtjes en lekkages.

Dakbedekking vervangen

Wanneer u te horen krijgt dat u uw dakbedekking moet laten repareren of vervangen om er een groendak op te kunnen leggen, is dit uiteraard een tegenvaller. Maar wel echt verstandig om te doen. Zo voorkomt u beschadigingen en lekkages op korte termijn. Verder ontvangt u altijd 10 jaar garantie op waterdichtheid bij onze dakrenovaties.

dakbedekking voor sedumdak

Verlenging levensduur dakbedekking

Het goede nieuws is dat uw nieuwe dak met een laag sedum twee tot vier keer zo lang meegaat als een traditioneel dak dat aan UV-straling en temperatuurverschillen wordt blootgesteld. UV-straling en temperatuurverschillen zorgen voor scheurtjes en leiden uiteindelijk tot lekkages. Sedumplantjes beschermen het dak tegen weersinvloeden zoals zon, regen, sneeuw en wind. Deze bescherming verlengt de levensduur van het dak tot wel 40 jaar of langer. De investering in een sedumdak verdient zich op deze manier automatisch terug.

hulp nodig bij een sedumdak
Vraag een dakinspectie aan!
Onze dakdekkers komen langs op locatie om uw dakbedekking te inspecteren.

Complete dakoplossingen

Easy Sedum heeft veel ervaring en expertise in huis omtrent het aanleggen van sedumdaken, het isoleren van daken en het renoveren van dakbedekking. Hierdoor geven wij altijd 10 jaar garantie op waterdichtheid en laat u de werkzaamheden uitvoeren bij één partij. Dit is onze kracht! Bij Easy Sedum kunt u dus terecht voor het totale plaatje.

Onze adviseurs zetten hun kennis graag in om u te adviseren en optimaal bij te staan bij uw project. Is uw dak ons volgende project?

Prijs sedum dakbedekking

Benieuwd naar de kosten voor het vervangen van uw dakbedekking in combinatie met het aanleggen van een sedumdak? Neem dan contact met ons op!

  Dakinspectie aanvragen
  Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

   Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

   Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

   Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

   Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

   Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

   Subsidie aanvragen
   Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan
    U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

     We leren u graag beter kennen

     Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

     Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

     ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
     ✓ Beschermdoek 300gr
     ✓ Drainage 20mm
     ✓ Extensief daktuinsubstraat
     ✓ Sedummatten

     Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

     Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

     Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

     Randafwerking sedumdak

     Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

     Welke type sedumdak kopen

     Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

     ✔ Traditioneel sedumdak
     ✔ Lichtgewicht sedumdak
     ✔ Super lichtgewicht sedumdak
     ✔ Sedumdak cassettes
     ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

     Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

     Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

     Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

     Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.