Sedumdak opbouw

Sedumdak opbouw

Groendaken bestaan uit verschillende soorten lagen. De dikte en het gewicht van deze lagen verschillen per type sedumdak. Ieder dak is anders. Daarom is de opbouw van een sedumdak verschillend. Een lichtgewicht sedumdak heeft een dunnere substraatlaag dan een traditioneel sedumdak, waar juist extensief daktuinsubstraat gebruikt wordt. Daardoor is een traditioneel sedumdak ook zwaarder. Bij Easy Sedum vindt u de meest voorkomende groendak systemen. Daarnaast kunt u ook terecht bij ons voor advies op maat.

Sedumdak opbouw

Opbouw plat groendak

Sedum aanleggen op een plat dak is een geweldige keuze! Vrijwel alle platte daken zijn geschikt voor het plaatsen van sedum. De opbouw van een groendak op een plat dak bestaat uit een beschermdoek, drainage 20 mm, extensief daktuinsubstraat en een vegetatiemat.

sedumpakketten

Opbouw hellend groendak

Hellende daken zijn net zo geschikt voor het plaatsen van sedum als platte daken. Het plaatsen van sedum op een schuin dak vereist wel aanpassingen. Het is belangrijk om de helling van het dak te bepalen en ervoor te zorgen dat deze geschikt is voor het sedum. De realisatie is mogelijk op bijna elk dak met een maximale hellingsgraad van 25 graden. De opbouw van een hellend groendak is dus anders dan die van een plat dak. Bij hellende daken (tot 25 graden) moet de substraatlaag dikker zijn in verband met het sneller aflopen van het water. De opbouw bestaat uit drainage inclusief filtervlies, extensief daktuinsubstraat 50 mm en vegetatiemat.

Bij een sterk hellende groendak zijn er meer aanpassingen vereist. Deze opbouw bestaat uit een beschermdoek, substraathouder, extensief daktuinsubstraat en een speciale vegatatiemat.

Systeemopbouw sterk hellend dak
Sterk hellend dak

Lichtgewicht groendak

Met een groendak brengt u extra gewicht op het dak. Het verzadigde gewicht kan wel oplopen tot 75 kg per vierkante meter. Het is belangrijk dat de dakconstructie sterk genoeg is om het gewicht van het sedumdak te dragen. Houd dus rekening met de draagkracht van uw dak. Deze lichtgewicht dakbedekking is geschikt voor bijna elk dak met een hellingshoek van 0 tot 15 graden! Een lichtgewicht groendak opbouw bestaat uit wortelwerende folie, drainage 20 mm, substraatrol 40 mm en vegetatie. Bij Easy Sedum kunt u ook kiezen voor een super lichtgewicht groendak. Hierbij wordt er een substraatrol van 20 mm toegepast.

lichtgewicht sedumdak

Sedumdak opbouw met cassettes

Een sedumdak aanleggen met sedum cassettes is zeer eenvoudig. Onze cassettes zijn kant-en-klare trays en kunnen direct op het dak worden geplaatst. Ze zijn eenvoudig aan elkaar te klikken. De opbouw bestaat uit een beschermdoek en sedum cassettes. Wij adviseren om een beschermdoek onder de cassettes te plaatsen ter bescherming van de dakbedekking.

Sedum cassettes

Sedumdak opbouw met trays

Onze sedumtrays zijn lichtgewicht sedum cassettes en kunnen ook direct worden toegepast op platte en licht hellende daken met een hellingshoek tot 15 graden. Wel adviseren wij om een wortelwerende folie eronder te plaatsen. Deze opbouw is al kant-en-klaar en zorgt direct voor een groen resultaat!

lichtgewicht sedum cassettes

Biodivers groendak

Een biodivers dak heeft een unieke opbouw om de biodiversiteit extra te stimuleren. Deze opbouw weegt zwaarder dan een groendak (220 kg/m2) en heeft ook een groter waterbergend vermogen (50 liter/m2). Deze unieke opbouw bestaat uit drainage inclusief filtervlies, biodivers daktuinsubstraat en een biodiversmat met sedum in combinatie met wilde bloemen of kruiden en grassen.

Biodivers dak
hulp nodig bij een sedumdak
Advies nodig?
U kunt bij ons geheel vrijblijvend een kosteloos adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs om te kijken welk sedumdak het beste bij u past.

Sedumdak opbouw dikte

Sedumdaken bestaan uit verschillende lagen. De verschillende lagen bepalen de totale dikte. Een sedumdak met een eenvoudige opbouw heeft meestal een minimale dikte van 8 centimeter, maar dit kan oplopen tot wel 15 centimeter bij uitgebreide opbouwsystemen. Dit is afhankelijk van de gebruikte materialen zoals de drainage en het substraat. U kunt kiezen voor extensief daktuinsubstraat, substraatrol van 20mm of substraatrol van 40mm. In sommige gevallen raden wij ook een dubbele drainagelaag aan. Deze materialen zorgen weer voor een dikkere opbouw.

opbouw sedumdak detail
sedumpakketten

Opbouw sedumdak detail

Zoals eerder aangegeven bestaat de opbouw van een sedumdak uit verschillende lagen. Bijna elke laag is noodzakelijk om een mooi eindresultaat te creëren. Het is belangrijk om te weten uit welke lagen de opbouw van een sedumdak bestaat. Daarom hebben we hieronder elke laag van een sedumdak in detail toegelicht.

Dakbedekking

Dit is uw huidige dakbedekking. Voor het plaatsen van een sedumdak is het belangrijk om de dakbedekking te inspecteren op lekkages of andere beschadigingen.

Wortelwerende folie

Dit is de eerste laag van het sedumdak. Deze laag is noodzakelijk om te voorkomen dat de wortels van het sedum gaan doorgroeien en het dak gaan beschadigen. 

Beschermdoek

Deze tweede laag biedt extra bescherming voor de dakbedekking. Het doek houdt vocht vast, voorkomt dat het substraat of sedum van het dak af glijdt en beschermt ook deels tegen wortels,

Drainagelaag

De drainagelaag is een heel belangrijk onderdeel, omdat deze laag verantwoordelijk is voor het afvoeren van het regenwater op het dak. Groendaken slaan dus veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaat.

Substraatlaag

Deze laag is de voedingsbodem voor sedumplantjes. De wortels van de sedumplanten hechten zich ook vast in deze laag, waardoor er één mooi groen geheel onstaat.

Vegetatielaag

De laatste laag is natuurlijk het sedum. Deze laag bestaat uit de sedum, vetplantjes, die vele voordelen met zich meebrengen!

Extensief groendak vs intensief groendak opbouw

Bij intensieve groendaken gaat het om intensieve beplanting, meestal bestaande uit struiken of kleine bomen die in een diepere bodem worden geplant. Deze intensieve groendaken bieden uitgebreide mogelijkheden en kunnen worden geplaatst met recreatieve toepassingen zoals terrassen, wandelpaden en zitplaatsen.

Extensieve groendaken zijn lichte constructies die minimaal onderhoud vergen. Deze groendak opbouw bestaat uit sedumplantjes. Extensieve groendaken hebben, net als intensieve groendaken, vele voordelen zoals verbetering van de luchtkwaliteit, opvang van regenwater, vermindering van de energiekosten door hogere isolatiewaarden en vergroting van de biodiversiteit.

Groendak opbouw bij Easy Sedum

De prijs is afhankelijk van variabelen, zoals het type sedumdak die u kiest, de oppervlakte van het dak en aanleg voorkeur. Vraag daarom vrijblijvend een offerte aan om meer inzicht te krijgen in de kosten of bestel uw groendak direct online in onze webshop!

Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

Dakinspectie aanvragen
Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

  Subsidie aanvragen
  Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

   Vraag vrijblijvend een offerte aan
   U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

    We leren u graag beter kennen

    Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

    Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

    ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
    ✓ Beschermdoek 300gr
    ✓ Drainage 20mm
    ✓ Extensief daktuinsubstraat
    ✓ Sedummatten

    Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

    Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

    Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

    Randafwerking sedumdak

    Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

    Welke type sedumdak kopen

    Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

    ✔ Traditioneel sedumdak
    ✔ Lichtgewicht sedumdak
    ✔ Super lichtgewicht sedumdak
    ✔ Sedumdak cassettes
    ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

    Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

    Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

    Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

    Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.