Biodivers dak

Een biodivers dak is een groendak met verschillende soorten planten. Het biedt veel voordelen voor het milieu, zoals het verbeteren van de luchtkwaliteit, het reguleren van de temperatuur en het tegengaan van wateroverlast.

Vul de lengte en breedt van uw dak in en wij zorgen ervoor dat u alle benodigdheden snel ontvangt!

Wat zijn de voordelen?

De voordelen van een biodivers dak zijn talrijk. Het verbetert bijvoorbeeld de luchtkwaliteit door fijnstof te filteren en CO2 op te nemen. Het aanleggen van een biodivers sedumdak verlengt ook de levensduur van uw dakbedekking door de bescherming tegen UV-straling. Verder zorgt het voor een isolerend effect. Zo blijft het in de winter binnenshuis warmer en in de zomer wat koeler. Dit bespaart geld op kosten van verwarming of airconditioning. Daarnaast helpt een biodivers groendak bij het tegengaan van wateroverlast door regenwater op te vangen en te retenteren, waardoor er minder water in de riolen terechtkomt en er zo dus minder kans is op overstromingen. Ook biedt het een leefomgeving voor een verscheidenheid aan planten, dieren en insecten, wat bijdraagt aan de verbetering van de biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Opbouw biodivers dak

Ons biodivers groen dak pakket bestaat uit drie lagen en bevat net als een traditioneel sedumdak ook een drainagelaag, substraatlaag en vegetatielaag. In tegenstelling tot een traditioneel sedumdak wordt bij dezevariant gebruikgemaakt van een dikke substraatlaag en andere vegetatie. Het is belangrijk om te weten uit welke lagen de opbouw van een biodivers dak bestaat. Daarom hebben we hieronder elke laag van een biodivers groendak in detail toegelicht.

Drainage inclusief filtervlies (20 mm)

De drainagelaag is een heel belangrijk onderdeel, omdat deze laag verantwoordelijk is voor het afvoeren van het regenwater op het dak. Een biodivers dak slaat veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaat.

Daktuinsubstraat biodivers (150 mm)

Biodivers daktuinsubstraat is een voedingsrijke substraat. De samenstelling van dit substraat is specifiek samengesteld voor de intensieve beplanting van een biodiversemat. Het vormt een stabiele en gezonde bodem voor de groene vegetatielaag op het dak.

Biodiversmat (40 mm)

Onze biodiversmatten hebben een begroeiingspercentage bij levering van minimaal 95%. De biodiversmat bestaat uit bij -en vlindervriendelijke planten met een grote verscheidenheid aan waard- en nectarplanten.

Specificaties biodivers dak

 • Geschikt voor platte en licht hellende daken met een hellingsgraad van 0 tot 5 graden
 • Vegetatie: Wildflower of Bees & Butterflies (40 mm)
 • Dikte opbouw: 200 tot 210 mm
 • Verzadigde gewicht: 200 kg per vierkante meter
 • Wateropslag: 60 liter per vierkante meter

Aanleg

Een biodivers dak is eenvoudig aan te leggen voor doe-het-zelvers. U ontvangt bij de aankoop ook handige informatie van Easy Sedum. Hierin vindt u een uitgebreid stappenplan, opbouwplan en instructievideo’s. De vegetatiematten kunt u gemakkelijk zelf plaatsen en bijsnijden, maar het vergt natuurlijk wel tijd en energie.

Heeft u dit niet of wilt u toch graag de aanleg uitbesteden aan specialisten? Geen enkel probleem! Met de aanlegservice van Easy Sedum kunt u in een handomdraai de aanleg bestellen. Ons ervaren team zorgt binnen 5 werkdagen voor de realisatie van uw sedumdak. Neem contact met ons op voor de aanleg. Wij leggen groendaken aan conform de FLL-richtlijnen. Een biodivers dak laten aanleggen door Easy Sedum is dus makkelijk geregeld, tijdbesparend, goed aangelegd en snel gerealiseerd met een direct groen resultaat!

Onderhoud biodivers dak

Een biodivers dak is een milieuvriendelijke dakoplossing. Ook biedt het vele voordelen ten opzichte van grijze traditionele daken. Om van deze voordelen te blijven genieten is goed onderhoud erg belangrijk. Het grote voordeel is dat het weinig onderhoud vereist, maar dit betekent niet dat u een biodivers dak niet hoeft te onderhouden. Zonder jaarlijks onderhoud kunnen sommige voordelen minder effectief zijn en is er kans op schade aan uw dak.

Wij adviseren om minimaal twee keer per jaar onderhoud uit te voeren om uw dak in topconditie te houden. De werkzaamheden bij het onderhoud van een biodivers sedumdak zijn te verdelen in vier categorieën: onkruid verwijderen, maaien, bemesting en bewatering. Een biodivers dak moet minstens één keer per jaar gemaaid worden. Dit gebeurt meestal in september na het voltooien van de levenscyclus van bijen of in juni om de groei van grassen te verminderen en wilde bloemen te laten bloeien.

Inhoud biodivers groen dak pakket

Ons biodivers groendak pakket bevat de volgende onderdelen:

 1. Drainage inclusief filtervlies (20 mm)
 2. Extensief daktuinsubstraat (150 mm)
 3. Biodiversmat (40 mm)

Biodivers dak kopen

Bij Easy Sedum kunt u voordelig en gemakkelijk een biodivers dak kopen. Ons pakket bestaat uit de drie essentiële lagen van een groendak. Verder kunt u uw sedumdak compleet maken door te kiezen voor wortelwerende folie, bladvangers en grind in onze webshop. Ook kunt u scheidingsprofielen en sedummest in uw winkelmandje toevoegen.

 • Snelle levering: binnen vijf werkdagen
 • Veilig betalen: met iDeal, Apple Pay & meer
 • Hulp nodig? Bel ons 085 – 060 18 25

In ons assortiment vindt u ook andere soorten sedumdaken die bijdragen aan de verhoging van de biodiversiteit zoals een kruidendak

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Laat een reactie achter

Your rating *

Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

Dakinspectie aanvragen
Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

  Subsidie aanvragen
  Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

   Vraag vrijblijvend een offerte aan
   U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

    We leren u graag beter kennen

    Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

    Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

    ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
    ✓ Beschermdoek 300gr
    ✓ Drainage 20mm
    ✓ Extensief daktuinsubstraat
    ✓ Sedummatten

    Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

    Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

    Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

    Randafwerking sedumdak

    Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

    Welke type sedumdak kopen

    Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

    ✔ Traditioneel sedumdak
    ✔ Lichtgewicht sedumdak
    ✔ Super lichtgewicht sedumdak
    ✔ Sedumdak cassettes
    ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

    Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

    Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

    Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

    Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.