Geen artikelen
Een intensief groendak, ook wel een eco dak genoemd. Het is een soort daktuin die gebruik maakt van grond en vegetatie om veel milieuvoordelen te bieden. Intensieve groendaken zijn dikker dan andere soorten groendaken. Ze hebben een bodemlaag van enkele centimeters tot enkele meters dik. Deze grotere diepte maakt het mogelijk om meer diverse en gespecialiseerde planten te planten dan op andere soorten groendaken, waardoor ze ideaal zijn voor grootschalige projecten die een verscheidenheid aan planten vereisen of voor tuinen waar mensen kunnen samenkomen en genieten van het uitzicht op het dak.
Intensieve groendaken worden gekenmerkt door hun aanzienlijke lagen grond en vegetatie, die kunnen bestaan uit grassen, kleine struiken, bomen en ander gebladerte. Veel gebruikte planten zijn sedum, kruiden, grassen, cactussen en vetplanten. Naast het bieden van een esthetische omgeving en recreatiemogelijkheden zoals vogels kijken of workshops tuinieren, kunnen intensieve groendaken het hitte-eilandeffect helpen verminderen door overdag de warmte van de zon te absorberen en deze 's nachts weer af te geven aan de atmosfeer. Doordat ze regenwater en afvloeiingen van stormen absorberen, helpen ze ook bij het beheer van stormwateroverstromingen in stedelijke gebieden door het verminderen van piekbelastingen.
Naast deze milieuvoordelen kunnen intensieve groendaken ook de energiekosten helpen drukken door de gebouwen eronder op warme dagen met hoge buitentemperaturen te isoleren. Ook helpt de vegetatie van een intensief groendak het gebouw te beschermen tegen UV-straling die via de ramen of dakramen eronder binnenkomt. Deze voordelen maken intensieve groendaken tot een aantrekkelijke optie voor iedereen die zijn gebouw of woning milieuvriendelijker wil maken zonder de leefruimte binnen op te offeren.
Een extensief groendak is een type groendak met een geringe diepte, meestal tussen twee en zes centimeter. Dit type groendak is ontworpen om licht, onderhoudsarm en kosteneffectief te zijn en tegelijkertijd veel milieuvoordelen te bieden. Extensieve groendaken bestaan uit een drainagelaag, substraatlaag en vegetatielaag. Deze vegetatielaag is bedekt met verschillende soorten sedumplantjes. Dit zijn vetplantjes met krachtige eigenschappen.
Extensieve groendaken zijn gebaseerd op droogtetolerante planten die kunnen overleven in lange periodes van droogte en extreme hitte, waardoor het ideaal is voor gebruik in dakbedekking.
Naast het toevoegen van esthetische waarde aan gebouwen en stedelijke gebieden, bieden extensieve groene daken talrijke voordelen voor het milieu waaronder vermindering van de luchtvervuiling, verbetering van de luchtkwaliteit, opvang van regenwater, vermindering van de energiekosten door hogere isolatiewaarden, vergroting van de biodiversiteit en verlenging van de levensduur van de dakbedekking.
In het algemeen zijn extensieve groendaken de laatste jaren steeds populairder geworden, omdat ze veel potentiële milieuvoordelen bieden en tegelijkertijd relatief gemakkelijk te plaatsen en te onderhouden zijn in vergelijking met andere soorten daken.
De aanleg van een intensief groendak is een complexe taak die expertise vereist om een correcte installatie te garanderen. Het proces begint met de beoordeling van de bestaande structuur en gebouwschil inclusief eventuele belastingseisen om het groendak goed te kunnen ontwerpen. Deze beoordeling bepaalt welk type welke opbouw het meest geschikt is in uw situatie. Zodra dit is gebeurd, kan grond worden ingebracht als basislaag, gevolgd door lagen wortelbescherming en drainagemateriaal. Boven dit alles wordt een substraat toegevoegd voor de beplanting.
Nadat deze structurele basis is voorbereid, kunnen planten worden toegevoegd. Dit kan door voorgekweekte planten te plaatsen of rechtstreeks in het substraat te zaaien of te pluggen. Afhankelijk van het type groendak, dat wordt aangelegd, moeten planten worden geselecteerd op basis van hun specifieke behoeften. Een weelderige vegetatie, die geschikt is voor een tropisch klimaat, is bijvoorbeeld niet geschikt voor intensieve groendaken in gematigde gebieden waar soorten nodig zijn die bestand zijn tegen koud weer en minder water nodig hebben.
Eenmaal geplant vereisen intensieve groendaken regelmatig onderhoud om ervoor te zorgen dat ze gezond en aantrekkelijk blijven. Zo moet er worden bemest en afhankelijk van de gekozen soort moet de groei worden teruggesnoeid. Bovendien moeten intensieve groendaken worden gecontroleerd op ongedierte, waarbij snel moet worden ingegrepen om schade te voorkomen voordat deze zich over het hele systeem verspreidt.
Uiteindelijk vereist de aanleg van een intensief groendak een zorgvuldige planning vóór de aanleg, gekoppeld aan een doorlopend onderhoud achteraf om de gezondheid en het uitzicht ervan op termijn te behouden. Hoewel het meer inspanning vergt dan een extensief groendaksysteem vanwege de grotere vereiste bodemdiepte, biedt een intensief groendak meer mogelijkheden wat betreft de keuze van de vegetatie waardoor er meer mogelijkheden zijn voor maatwerk.
De opbouw van een extensief groendak bestaat uit verschillende lagen. Bijna elke laag is noodzakelijk om een mooi eindresultaat te creëren. Het is belangrijk om te weten uit welke lagen de opbouw van een extensief groendak bestaat. Daarom hebben we hieronder elke laag in detail toegelicht.
Dit is uw huidige dakbedekking. Voor het plaatsen van een groendak is het belangrijk om de dakbedekking te inspecteren op lekkages of andere beschadigingen.
Dit is de eerste laag van een extensief groendak. Deze laag is noodzakelijk om te voorkomen dat de wortels van het sedum gaan doorgroeien en het dak gaan beschadigen.
Deze tweede laag biedt extra bescherming voor de dakbedekking. Het doek houdt vocht vast, voorkomt dat het substraat of sedum van het dak af glijdt en beschermt ook deels tegen wortels,
De drainagelaag is een heel belangrijk onderdeel, omdat deze laag verantwoordelijk is voor het afvoeren van het regenwater op het dak. Extensieve groendaken slaan dus veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaat.
Deze laag is de voedingsbodem voor sedumplantjes. De wortels van de sedumplanten hechten zich ook vast in deze laag, waardoor er één mooi groen geheel onstaat.
De laatste laag is natuurlijk het sedum. Deze laag bestaat uit de sedum, vetplantjes, die vele voordelen met zich meebrengen!
Groendaken zijn een populaire trend in stedelijke gebieden, omdat ze veel voordelen bieden voor het milieu en tegelijkertijd esthetisch verantwoord zijn. Er zijn twee hoofdtypen groendaken: extensief en intensief. Beide types bieden verschillende voordelen voor het milieu, maar er zijn belangrijke verschillen tussen beide soorten groendaken.
Extensieve groendaken vergen minder onderhoud en kunnen in vergelijking met intensieve groendaken relatief snel en eenvoudig worden aangelegd. Ze zijn ook lichter en nemen minder ruimte in beslag door hun smalle bodemdiepte, waardoor ze ideaal zijn voor bijna elk dak. Extensieve groendaken hebben meestal een beperkte selectie van planten, meestal vetplanten en ander laagblijvende vegetatie die een minimale hoeveelheid vocht nodig heeft. Deze systemen kunnen vaak worden bewaterd met opgevangen regenwater.
Aan de andere kant zijn intensieve groendaken zwaarder en nemen ze meer ruimte in beslag door hun diepere bodem. Dit maakt het wel mogelijk om te kiezen voor een grotere verscheidenheid aan planten. Intensieve groendaken kunnen (eetbare) tuinen, bomen en struiken, buitenzitjes, waardoor ze veel interactiever zijn dan een extensief groendak. Naast de isolatievoordelen van een extensief groendak helpt een intensief groendak ook de luchtkwaliteit te verbeteren. Een intensief groendak heeft een opbouwdikte tussen de 5 en 30 cm en een gewicht van 45 en 220 kg per vierkante meter. Bij een extensief groendak is het verzadigde gewicht veel minder. Namelijk 40 tot 80 kg per vierkante meter. Dit komt vanwege een kleinere opbouwdikte.
Kortom, zowel extensieve als intensieve groendaken bieden talrijke milieuvoordelen die niet over het hoofd mogen worden gezien wanneer de aanleg ervan op daken in stedelijke gebieden wordt overwogen. Hoewel ze verschillen wat betreft de aanleg, onderhoudsvereisten en de omvang van de mogelijke vegetatie, bieden beide groendaken unieke voordelen.
+31 (0)85 – 060 18 25
Ecologieweg 7, 3343LM Hendrik-Ido-Ambacht
Ons team is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08:30 tot 22:00 om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Kantooradres
Ecologieweg 7
3343 LM Hendrik-Ido-Ambacht
Zuid-Holland | Nederland
Copyright © 2023 Easy Sedum. Alle rechten voorbehouden.
Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.
Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.
Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.
Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!
Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:
✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
✓ Beschermdoek 300gr
✓ Drainage 20mm
✓ Extensief daktuinsubstraat
✓ Sedummatten
Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.
Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden.
Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.
Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.
Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.
✔ Traditioneel sedumdak
✔ Lichtgewicht sedumdak
✔ Super lichtgewicht sedumdak
✔ Sedumdak cassettes
✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes
Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:
Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft.
Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!
Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.