Onderhoud sedumdak

Een sedumdak is een milieuvriendelijke en onderhoudsarme dakoplossing. Ook biedt het vele voordelen ten opzichte van grijze traditionele daken. Om van deze voordelen te blijven genieten is goed onderhoud van uw sedumdak erg belangrijk.

Het grote voordeel van sedumplantjes is dat het weinig onderhoud vereist, maar dit betekent niet dat u uw sedumdak niet hoeft te onderhouden. Zonder jaarlijks onderhoud kunnen sommige voordelen minder effectief zijn en is er kans op schade aan uw dak.

Jaarlijks onderhoud van een sedumdak

Wij adviseren om minimaal twee keer per jaar onderhoud uit te voeren om uw sedumdak in topconditie te houden. De werkzaamheden bij het onderhoud van een sedumdak zijn te verdelen in drie categorieën: onkruid verwijderen, bemesting en bewatering.

Tijdens het uitvoeren van een onderhoudsbeurt is het geen probleem om te lopen op het sedum. Ze zijn sterk genoeg om dit op te kunnen vangen.

Onderhoud sedumdak

De werkzaamheden bij het onderhoud van een sedumdak

Onkruid verwijderen
Bemesting
Bewatering

Sedumdak onderhoud uitvoeren

Dakinspectie

Voer minimaal twee tot drie keer per jaar een algemene dakinspectie uit. Inspecteer uw dakbedekking op eventuele schade van het sedum. Het controleren van de afwatering is ook erg belangrijk bij het onderhoud van uw sedumdak. Controleer dus goed de hemelwaterafvoeren en verwijder vuil. Er kunnen namelijk bladeren, grind of sedum in komen. Verder kan het sedum sterk doorgroeien en bij de randen uitsteken. Knip het sedum af en maak de dakranden vrij.

1. Onkruid verwijderen

Een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw sedumdak is het verwijderen van onkruid. Controleer uw sedumdak minimaal twee tot drie keer per jaar op ingewaaide onkruiden en verwijder het direct. Zo voorkomt u dat het onkruid zich snel verder zal verspreiden op uw sedumdak. Wij adviseren om het onkruid met de hand te verwijderen. Hierdoor wordt de kans op beschadigingen aan uw dakbedekking en lekkages verminderd.

2. Water geven bij droge periodes

Een goed geworteld sedumdak heeft zelden extra water nodig. Het kan echter voorkomen dat er zeer droge periodes zijn in Nederland en België. Hiermee bedoelen we een periode van twee weken of langer met zeer droge omstandigheden. In deze droge periodes is het wél nodig om uw sedumdak van water te voorzien. Extra water geven is dus alleen nodig als het lang erg droog is.

3. Bemesten van uw sedumdak

Een sedumdak moet twee keer per jaar worden bemest. De beste tijd om te bemesten is eind april en begin september. Dit zorgt voor een gelijkmatige toevoer van voedingsstoffen waardoor het sedum er goed blijft uitzien  De bemesting van uw sedumdak is erg belangrijk. De voedingsstoffen zorgen ervoor dat de sedumplanten zich goed kunnen ontwikkelen en een krachtig wortelgestel krijgen. 

Het is zeer belangrijk om uw sedumdak te bemesten met de juiste mest. In onze webshop vindt u speciaal sedummest voor het onderhoud van sedumdaken. Wij adviseren om minimaal 1kg sedummest te gebruiken per 20 m². 

Heeft u zelf geen tijd voor het onderhoud?
U kunt het onderhoud van uw sedumdak ook uitbesteden aan Easy Sedum!

Onderhoud sedumdak uitbesteden?

Heeft u zelf geen tijd voor het onderhouden van uw sedumdak? Geen probleem! U kunt het onderhoud van uw sedumdak ook uitbesteden aan Easy Sedum! Onze experts komen langs op locatie voor een onderhoudsronde. Wij adviseren om twee keer per jaar een onderhoudsbeurt uit te voeren om uw sedumdak in topconditie te houden.

Vraag een onderhoudsbeurt aan bij Easy Sedum!

  Veelgestelde vragen over het onderhoud van een sedumdak

  Ja, u kunt uw sedumdak betreden voor de jaarlijkse onderhoudsronde. Dat is geen enkel probleem! We adviseren wel om niet op het sedum te lopen als de planten bevroren zijn, dus wees voorzichtig tijdens vriestemperaturen.
  Een goed geworteld sedumdak heeft geen extra water nodig. Alleen bij zeer droge periodes (van twee weken of langer) is het wel nodig om het sedumdak water te geven.
  Wij adviseren om 1kg sedummest te gebruiken per 20 m². Dit komt neer op 50 gram per m². Het is ook belangrijk om uw sedumdak niet te veel te bemesten.

  Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

  Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

  Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

  Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

  Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

  Dakinspectie aanvragen
  Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

   Subsidie aanvragen
   Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Vraag vrijblijvend een offerte aan
    U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

     We leren u graag beter kennen

     Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

     Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

     ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
     ✓ Beschermdoek 300gr
     ✓ Drainage 20mm
     ✓ Extensief daktuinsubstraat
     ✓ Sedummatten

     Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

     Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

     Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

     Randafwerking sedumdak

     Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

     Welke type sedumdak kopen

     Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

     ✔ Traditioneel sedumdak
     ✔ Lichtgewicht sedumdak
     ✔ Super lichtgewicht sedumdak
     ✔ Sedumdak cassettes
     ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

     Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

     Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

     Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

     Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.