Wanneer sedumdak aanleggen?

Sedumdaken kunnen gedurende het gehele jaar worden aangelegd met uitzondering van extreme weersomstandigheden zoals sneeuw en vorst. Een sedumdak kan dus in elk seizoen worden aangelegd. Elk seizoen, zoals de lente of herfst, heeft weer zijn eigen unieke voordelen. Wij hebben de verschillende seizoenen op een rijtje gezet!

Wanneer een groendak aanleggen?

Lente

Het aanleggen van een sedumdak in het de lente heeft verschillende voordelen. Zo is het sedum in de lente in een groeispurt. Hierdoor kunnen de vetplantjes zich gemakkelijker op het dak vestigen dan in andere seizoenen. Bovendien betekent het aanleggen van een groendak in het voorjaar dat de vegetatie meer tijd heeft om zich volledig te vestigen, voordat het in de late zomer en vroege herfst zijn piekperiode ingaat. Verder regent het regelmatig in deze lente en is het sedumdak voorzien van voldoende water.

Zomer

De zomermaanden zijn ook gunstig voor het aanleggen van sedumdaken, omdat het groendaken gemakkelijk aan te leggen zijn in deze periode. Het is ook een uitstekende keuze om de koelingskosten tijdens de warme temperaturen in deze periode te beperken. Houd er wel rekening mee dat u het groendak meerdere malen per week moet voorzien van water in de zomer om uitdroging te voorkomen.

Herfst

Een sedumdak aanleggen is net zo geschikt in de herfst als in de lente. De herfst heeft veel voordelen voor een groendak. De herfst is de ideale tijd voor de aanleg vanwege de koelere temperaturen. Bovendien valt er in dit seizoen meer regen dan in de zomer, waardoor planten zich sneller en efficiënter kunnen vestigen. De koelere temperaturen helpen ook bij de wortelgroei. Gedurende de herfst maakt het sedum een sterk wortelstelsel aan!

Winter

Het aanleggen van een sedumdak in de winter is een steeds populairdere keuze. De aanleg in de winter zorgt voor een goed geworteld sedumdak in de zomer. Houd wel rekening met extreme weersomstandigheden zoals sneeuw en vorst. Bij sneeuw en vorst adviseren wij om de aanleg van een groendak uit te stellen naar een gunstigere dag.

Wanneer kunt u het beste een groendak aanleggen?

Sedumdaken en groendaken kunnen dus gedurende het gehele jaar worden aangelegd. De gunstigste seizoenen zijn de lente en herfst. Dit zijn de beste seizoenen vanwege de regenval en plantengroei. Ook verloopt de aanleg gemakkelijker in deze seizoenen door de geschikte weersomstandigheden. 

Bestel direct uw groendak gemakkelijk en voordelig in onze webshop! Wilt u meer weten over de voordelen van het aanleggen van een sedumdak per seizoen? Neem gerust contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag!

Zelf sedumdak aanleggen

Een groendak is eenvoudig aan te leggen voor doe-het-zelvers. U ontvangt altijd bij uw aankoop ook handige informatie. Hierin vindt u een uitgebreid stappenplan, opbouwplan en instructievideo's. Vegetatiematten kunt u gemakkelijk zelf plaatsen en bijsnijden, maar het vergt natuurlijk wel tijd en energie. Onze sedum cassettes en sedumtrays zijn kant-en-klaar. Deze varianten kunt u dus direct gemakkelijk plaatsen op uw dak.

wanneer een sedumdak aanleggen

Sedumdak laten aanleggen door Easy Sedum

Het aanleggen van een sedumdak of groendak vergt uiteraard enige tijd en moeite. Heeft u dit niet of wilt u toch graag de aanleg uitbesteden aan specialisten? Geen enkel probleem! Met de aanlegservice van Easy Sedum kunt u in een handomdraai de aanleg bestellen. Ons ervaren team zorgt binnen 5 werkdagen voor de realisatie van uw sedumdak.

In ons assortiment vindt u aanlegservices voor elk type sedumdak. Wij leggen sedumdaken aan conform de FLL-richtlijnen. Een sedumdak laten aanleggen door Easy Sedum is dus makkelijk geregeld, tijdbesparend, goed aangelegd en snel gerealiseerd met een direct groen resultaat!

Groendak wanneer aanleggen

Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

Dakinspectie aanvragen
Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

  Subsidie aanvragen
  Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

   Vraag vrijblijvend een offerte aan
   U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

    We leren u graag beter kennen

    Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

    Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

    ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
    ✓ Beschermdoek 300gr
    ✓ Drainage 20mm
    ✓ Extensief daktuinsubstraat
    ✓ Sedummatten

    Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

    Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

    Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

    Randafwerking sedumdak

    Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

    Welke type sedumdak kopen

    Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

    ✔ Traditioneel sedumdak
    ✔ Lichtgewicht sedumdak
    ✔ Super lichtgewicht sedumdak
    ✔ Sedumdak cassettes
    ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

    Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

    Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

    Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

    Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.