Sedumdak zelf aanleggen

Zelf sedumdak aanleggen

Een sedumdak of groendak is eenvoudig aan te leggen voor doe-het-zelvers. U ontvangt altijd bij uw aankoop ook handige informatie. Hierin vindt u een uitgebreid stappenplan, opbouwplan en instructievideo's. Onze vegetatiematten kunt u gemakkelijk zelf plaatsen en bijsnijden. In onze webshop vindt u ook alle bijbehorende hulpmiddelen.

Sedumdak zelf aanleggen

Sedumdak kant-en-klaar zelf aanleggen

In ons assortiment vindt u kant-en-klare sedumproducten zoals sedum cassettes en sedumtrays. Deze sedumproducten zijn geschikt voor platte en schuine daken. Het aanleggen van een kant-en-klaar sedumdak is zeer eenvoudig. U kunt deze sedumproducten namelijk direct op uw dak plaatsen en aan elkaar klikken of naast elkaar plaatsen. Ter bescherming van de dakbedekking adviseren wij om wortelwerende folie of beschermdoek eronder te plaatsen.

Sedumdak laten aanleggen door Easy Sedum

Het aanleggen van een sedumdak of groendak vergt uiteraard enige tijd en moeite. Heeft u dit niet of wilt u toch graag de aanleg uitbesteden aan specialisten? Geen enkel probleem! Met de aanlegservice van Easy Sedum kunt u in een handomdraai de aanleg bestellen. Ons ervaren team zorgt binnen 5 werkdagen voor de realisatie van uw sedumdak.

In ons assortiment vindt u aanlegservices voor elk type sedumdak. Wij leggen sedumdaken aan conform de FLL-richtlijnen. Een sedumdak laten aanleggen door Easy Sedum is dus makkelijk geregeld, tijdbesparend, goed aangelegd en snel gerealiseerd met een direct groen resultaat!

Stappenplan zelf een groendak aanleggen

Stap 1 – Voorbereiding

Start met het schoonmaken van het dak met een bezem of bladblazer. Maak vervolgens het dak goed droog en inspecteer de dakbedekking op beschadigingen en scheurtjes. Als het dak volledig schoon en geinspecteerd is, kunt u de hemelwaterafvoeren bedekken met bladvangers of bolroosters.  Zo kunnen de afvoeren niet verstoppen.

Stap 2 – Beschermlaag plaatsen

Als uw dakbedekking niet wortelwerend is, adviseren wij dit gemakkelijk en snel op te lossen door een wortelwerende folie en beschermdoek te plaatsen op de dakbedekking. Het folie en doek dienen elkaar te overlappen met 40-50 centimeter.

Stap 3 – Drainagelaag

De drainagelaag zorgt voor een goede waterafvoer. Plaats de drainagelaag bovenop de beschermlaag. Hou rekening met de 10 centimeter grindstrook, dus bedek niet het gehele dak en houd 10 centimeter van de randen vrij. Snij de drainage op maat met een stanleymes.

Stap 4 – Substraatlaag

U kunt substraat op rol of extensief daktuinsubstraat gebruiken als substraatlaag. Dit is de voedingsbodem voor het sedum. Bij substraat op rol kunt u de rol substraat direct plaatsen bovenop de drainagemat. In het geval van extensief daktuinsubstraat moet u het substraat gelijkmatig over het dak verdelen met overal een dikke laag van minimaal tien centimeter hoog.

Stap 5 – Sedum plaatsen

Vervolgens is het tijd voor de laatste laag, de vegetatielaag. Onze matten worden op rol geleverd. Rol de sedummatten dus nauwkeurig en voorzichtig uit op de substraatlaag. Start in een van de hoeken en leg ze netjes tegen elkaar aan. Let op: niet overlappen! U kunt onze sedummatten eenvoudig passend maken met een zaag. Vul eventuele gaten op met losse stukken sedum. Dit groeit vanzelf weer aan elkaar.

Stap 6 – Scheidingsprofielen toepassen

Plaats de scheidingsprofielen 10 centimeter van de dakranden. Zorg voor een overlap van de profielen. Hierdoor wordt er een vegetatievrije zone gecreëerd. Hier komt de grindstrook.

Stap 7 – Grindstrook

Vul de vegetatievrije zones met grind. U kunt ook kiezen voor olivijn, een duurzamere optie.

Stap 8 – Water geven 

U bent bijna klaar! Als alle lagen geplaatst zijn, moet u het sedum alleen nog water geven. Het water zorgt er namelijk voor dat de losse sedummatten zich gaan wortelen tot één groen geheel. Als het een droog seizoen is, zoals de zomer, moet u het sedum meerdere malen water geven. 

Stap 9 – Geniet van uw groendak! 

hulp nodig bij een sedumdak
Heeft u zelf geen tijd voor de aanleg?
U kunt uw groendak ook laten aanleggen door Easy Sedum!

Zelf aanleggen sedumdak instructie video - traditioneel sedumdak

Zelf aanleggen sedumdak instructie video - lichtgewicht sedumdak

Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

Dakinspectie aanvragen
Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

  Subsidie aanvragen
  Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

   Vraag vrijblijvend een offerte aan
   U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

    We leren u graag beter kennen

    Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

    Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

    ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
    ✓ Beschermdoek 300gr
    ✓ Drainage 20mm
    ✓ Extensief daktuinsubstraat
    ✓ Sedummatten

    Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

    Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

    Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

    Randafwerking sedumdak

    Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

    Welke type sedumdak kopen

    Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

    ✔ Traditioneel sedumdak
    ✔ Lichtgewicht sedumdak
    ✔ Super lichtgewicht sedumdak
    ✔ Sedumdak cassettes
    ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

    Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

    Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

    Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

    Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.