Ecodak

Ecodak is een algemene term voor duurzame en groene daken. Hieronder vallen ook groendaken en sedumdaken. Ecodaken hebben een positief effect op mensen, de omgeving en het milieu. Blauwe daken, die speciaal gemaakt zijn om zo veel mogelijk water te bergen, en gele daken waarop duurzame energie wordt opgewekt horen ook bij ecodaken. Het zijn innovatieve dakoplossingen die de laatste jaren aan populariteit wint naarmate meer en meer mensen op zoek gaan naar manieren om hun impact op het milieu te verminderen.

Ecodak

Wat is een ecodak: opbouw

Een ecodak is opgebouwd uit verschillende lagen en vegetatie die kunnen worden gebruikt om regenwater op te vangen, warmte van de zon te absorberen, natuurlijke isolatie voor uw huis of gebouw te bieden en een leefgebied voor dieren te creëren. De dikte en het gewicht van deze lagen verschillen per type ecodak (blauw, geel of groen dak). Ieder dak is anders. Daarom is de opbouw van ieder ecodak verschillend.

Hieronder laten wij zien hoe een traditioneel groendak is opgebouwd. De opbouw van een traditioneel groendak op een plat dak bestaat uit een beschermdoek, drainage 20 mm, extensief daktuinsubstraat en een vegetatiemat.

Ecodaken

Dakbedekking

Dit is uw huidige dakbedekking waarop het ecodak wordt geplaatst. Vóór het plaatsen van een ecodak is het belangrijk om de dakbedekking te inspecteren op lekkages of andere beschadigingen.

Wortelwerende folie

Dit is de eerste laag van het groendak. Deze laag is noodzakelijk om te voorkomen dat de wortels van het sedum gaan doorgroeien en het dak gaan beschadigen. 

Beschermdoek

Deze tweede laag biedt extra bescherming voor de dakbedekking. Het doek houdt vocht vast, voorkomt dat het substraat of sedum van het dak af glijdt en beschermt ook deels tegen wortels,

Drainagelaag

De drainagelaag is een heel belangrijk onderdeel, omdat deze laag verantwoordelijk is voor het afvoeren van het regenwater op het dak. Groendaken en andere ecodaken slaan dus veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaat.

Substraatlaag

Deze laag is de voedingsbodem voor sedumplantjes. De wortels van de sedumplanten hechten zich ook vast in deze laag, waardoor er één mooi groen geheel onstaat.

Vegetatielaag

De laatste laag is natuurlijk het sedum. Deze laag bestaat uit de sedum, vetplantjes, die vele voordelen met zich meebrengen!

Voordelen ecodaken

Waterafvoer

Ecodaken dragen bij aan de waterhuishouding van de stad. Waterhuishouding is de term voor het organiseren van het afvoeren en zuiveren van verschillende soorten water, waaronder afval- en hemelwater. Steeds vaker gebeurt het dat er straten in steden overstromen wanneer het heel hard regent. Door deze overstromingen zijn lokale gemeentes het stedelijk waterbeheer steeds belangrijker gaan vinden.

Milieuvoordelen

Gemeenten geven ook een subsidies voor ecodaken zoals groendaken vanwege de vele klimaatvoordelen. Groendaken zorgen o.a. voor meer biodiversiteit. Ze creëren meer leefomgeving voor allerlei insecten, vogels en vlinders. Daarnaast zorgen sedumplantjes voor een schonere lucht door fijnstof uit de lucht te filteren. Ook zetten ze CO2 om in zuurstof. Dit zorgt voor een schonere lucht in uw omgeving.

Verhoging levenskwaliteit

Wonen en werken in een groene omgeving heeft een positief effect op humeur en algemene gesteldheid. Het zorgt ook voor stressvermindering en ontspanning. Daarnaast zorgt een ecodak ervoor om de omgevingstemperatuur te verlagen. Dit voorkomt hittestress, zeker in steden waar de hitte vaak wordt vastgehouden en waar weinig groen is. Om deze redenen geven lokale overheden ook subsidies voor ecodaken.

Subsidie ecodak

Steeds meer gemeenten en andere overheidsinstanties verstrekken subsidie om de aanleg van ecodaken te stimuleren. Ook zij zien in hoe belangrijk een ecodak is voor het milieu en het leefklimaat. Het subsidiebedrag, dat u kunt ontvangen voor een groen ecodak, verschilt per gemeente. Het is ook afhankelijk van het type sedumdak. De subsidies kunnen oplopen tot wel € 40,- per m². Dankzij deze aantrekkelijke subsidies kunnen de kosten van uw ecodak aanzienlijk worden verlaagd. Gemiddeld vergoeden gemeentes 20% tot 50% van de gemaakte kosten.

Zelf ecodak maken

Een groen ecodak is eenvoudig zelf te maken voor doe-het-zelvers. In onze webshop vindt u alle benodigdheden en sedumproducten. U ontvangt altijd bij uw aankoop ook handige informatie. Hierin vindt u een uitgebreid stappenplan, opbouwplan en instructievideo's. Vegetatiematten kunt u gemakkelijk zelf plaatsen en bijsnijden, maar het vergt natuurlijk wel tijd en energie. Onze sedum cassettes en sedumtrays zijn kant-en-klaar. Deze varianten kunt u dus direct gemakkelijk plaatsen op uw dak.

Ecodak maken

Ecodak laten aanleggen door Easy Sedum

Het aanleggen van een groen ecodak vergt uiteraard enige tijd en moeite. Heeft u dit niet of wilt u toch graag de aanleg uitbesteden aan specialisten? Geen enkel probleem! Met de aanlegservice van Easy Sedum kunt u in een handomdraai de aanleg bestellen. Ons ervaren team zorgt binnen 5 werkdagen voor de realisatie van uw groendak.

In ons assortiment vindt u aanlegservices voor elk type groendak. Wij leggen groendaken aan conform de FLL-richtlijnen. Een ecodak laten aanleggen door Easy Sedum is dus makkelijk geregeld, tijdbesparend, goed aangelegd en snel gerealiseerd met een direct groen resultaat!

Subsidie aanvragen
Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

    Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

    Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

    Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

    Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

    Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

    Dakinspectie aanvragen
    Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

      Vraag vrijblijvend een offerte aan
      U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

        We leren u graag beter kennen

        Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

        Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

        ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
        ✓ Beschermdoek 300gr
        ✓ Drainage 20mm
        ✓ Extensief daktuinsubstraat
        ✓ Sedummatten

        Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

        Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

        Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

        Randafwerking sedumdak

        Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

        Welke type sedumdak kopen

        Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

        ✔ Traditioneel sedumdak
        ✔ Lichtgewicht sedumdak
        ✔ Super lichtgewicht sedumdak
        ✔ Sedumdak cassettes
        ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

        Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

        Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

        Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

        Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.