Sedum op plat dak

Sedum op plat dak

Groendaken bestaan uit verschillende soorten lagen. De dikte en het gewicht van deze lagen verschillen per type sedumdak. Ieder dak is anders. Daarom is de opbouw van sedum op een plat, schuin of rond dak verschillend. Sedum aanleggen op een plat dak is een geweldige keuze! Vrijwel alle platte daken zijn geschikt voor het plaatsen van sedum. De opbouw van een groendak op een plat dak bestaat uit een beschermlaag, drainagelaag, substraatlaag en vegetatielaag.

sedum op plat dak voordelen

Opbouw plat groendak

De opbouw van een plat dak met sedum bestaat uit verschillende lagen. Bijna elke laag is noodzakelijk om een mooi eindresultaat te creëren. Het is belangrijk om te weten uit welke lagen de opbouw van bestaat. Daarom hebben we hieronder elke laag van een groendak op een plat dak in detail toegelicht.

Dakbedekking plat dak

Dit is uw huidige dakbedekking. Voor het plaatsen is het belangrijk om de dakbedekking te inspecteren op lekkages of andere beschadigingen.

Wortelwerende folie

Dit is de eerste laag van het sedumdak. Deze laag is noodzakelijk om te voorkomen dat de wortels van het sedum gaan doorgroeien en het platte dak gaan beschadigen. 

Beschermdoek

Deze tweede laag biedt extra bescherming voor de dakbedekking. Het doek houdt vocht vast, voorkomt dat het substraat of sedum van het dak af glijdt en beschermt ook deels tegen wortels,

Drainagelaag

De drainagelaag is een heel belangrijk onderdeel, omdat deze laag verantwoordelijk is voor het afvoeren van het regenwater op een plat dak. Groendaken slaan dus veel regenwater op. Echter moet u alsnog voorkomen dat er plasvorming of stilstaand water op uw dak ontstaat.

Substraatlaag

Deze laag is de voedingsbodem voor sedumplantjes. De wortels van de sedumplanten hechten zich ook vast in deze laag, waardoor er één mooi groen geheel onstaat.

Vegetatielaag

De laatste laag is natuurlijk het sedum. Deze laag bestaat uit de sedum, vetplantjes, die vele voordelen met zich meebrengen!

Sedum op bestaand plat dak

Kan sedum op een bestaand plat dak? Ja, dat kan zeker! Op een bestaand plat dak kan eenvoudig sedum worden aangelegd. U kunt ervoor kiezen om sedum op een plat dak zelf aan te leggen of voor de aanlegservice van Easy Sedum! Wel moet u rekening houden met de huidige staat van de dakbedekking, de hoogte van de dakranden en het waterafvoer op het dak en de draagkracht van het dak. Klik op de onderstaande knop voor meer informatie.

hulp nodig bij een sedumdak
Advies nodig?
U kunt bij ons geheel vrijblijvend een kosteloos adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs om te kijken welk sedumdak het beste bij u past.

Sedum op plat dak voordelen

Luchtzuivering

Een van de grootste voordelen van sedum op een plat dak is luchtzuivering. Sedumplantjes zorgen voor een schonere lucht door fijnstof uit de lucht te filteren. Ook zetten ze CO2 om in zuurstof. Dit zorgt voor een schonere lucht in uw omgeving.

Biodiversiteit

In de vegetatielaag zitten verschillende soorten plantjes zoals waard- en nectarplanten verwerkt. Deze planten bevorderen de leefomgeving van vogels, vlinders en insecten. Dit is vooral het geval in steden, omdat daar minder groen is.

Verlengt de levensduur van uw dak

De sedumplantjes in de sedum dakbedekking beschermen het dak tegen weersinvloeden zoals zon, regen, sneeuw en wind. Deze bescherming verdubbelt of verdrievoudigt de levensduur van het dak tot wel 40 jaar of langer. De investering in sedum op een plat dak verdient zich op deze manier automatisch terug.

Isolerend effect

Zoals eerder gezegd ligt het sedum op het dak als een extra laag. Deze laag helpt ook met de isolatie van zowel warmte als geluid. Hierdoor wordt het in huis stiller en is de temperatuur stabieler. Tijdens koude winters is het binnen warmer en met hete zomers blijft het binnenshuis juist lekker koel.

Wateropslag

Sedumplanten op het platte dak hebben het voordeel dat ze zonder problemen veel regenwater kunnen absorberen. Een groendak absorbeert regenwater door waterbuffering in de planten, substraat en drainage. Dit is ook een van de redenen dat u subsidie kunt aanvragen voor een sedum dakbedekking. De sedumplantjes zorgen ook voor de verdamping van het regenwater. Dit stabiliseert de grondwaterpeil, vermindert piekbelastingen op het riool en vermindert de kans op overstromingen.

Sedum op plat dak

Sedum op plat dak leggen

Het aanleggen van sedum op een plat dak is een milieuvriendelijke en onderhoudsarme dakoplossing. Een groendak aanleggen maakt ook onderdeel uit van klimaatbestendig bouwen en is een uitstekende manier om de energiekosten te verlagen en de levensduur van uw dak te verdubbelen of verdrievoudigen. Sedum op een plat dak leggen is eenvoudig voor doe-het-zelvers. U ontvangt altijd bij uw aankoop ook handige informatie. Hierin vindt u een uitgebreid stappenplan, opbouwplan en instructievideo’s. De vegetatiematten kunt u gemakkelijk zelf plaatsen en bijsnijden, maar het vergt natuurlijk wel tijd en energie. Onze sedum cassettes en sedumtrays zijn kant-en-klaar. Deze varianten kunt u dus direct gemakkelijk plaatsen op uw dak.

Het aanleggen van een sedumdak of groendak vergt uiteraard enige tijd en moeite. Heeft u dit niet of wilt u toch graag de aanleg uitbesteden aan specialisten? Geen enkel probleem! Met de aanlegservice van Easy Sedum kunt u in een handomdraai de aanleg bestellen. Ons ervaren team zorgt binnen 5 werkdagen voor de realisatie van uw sedumdak.

Sedum op plat dak leggen

Onze gloednieuwe locatie: circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom

Easy Sedum opent zijn deuren op een gloednieuwe locatie: het circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom. Dit park is het eerste circulaire bedrijvenpark van Nederland. Onze nieuwe vestiging is ontworpen met de nieuwste duurzame bouwmaterialen die allemaal recyclebaar zijn. De gebruikte materialen zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur, waardoor ze meerdere keren kunnen worden hergebruikt.

Samen met andere ondernemers op het park dragen wij bij aan het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en de vermindering van CO2-uitstoot. Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsvoering kan Easy Sedum zijn klanten beter van dienst zijn en bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.

Het nieuwe kantoor van Easy Sedum is een belangrijke mijlpaal in het streven naar duurzaamheid en een groene toekomst. Het bedrijf zet zich in voor de verbetering van de leefomgeving en de bevordering van biodiversiteit. Het  circulaire bedrijvenpark Ambachtsezoom is een uitstekende locatie voor Easy Sedum om deze missie voort te zetten.

Het is een geweldige stap in de richting van een duurzame toekomst. We zijn er trots op dat we ons steentje kunnen bijdragen aan een groenere toekomst en zijn blij dat we onze duurzame missie kunnen voortzetten op deze circulaire locatie met een passende straatnaam: Ecologieweg!

Dakinspectie aanvragen
Bent u benieuwd naar de huidige staat van uw dakbedekking? Vraag een dakinspectie aan!

  Subsidie aanvragen
  Vul de online subsidiecheck in en kom erachter hoeveel subsidie u kunt krijgen!

   Vraag vrijblijvend een offerte aan
   U kunt van Easy Sedum altijd een gedetailleerde en scherpe offerte verwachten!

    We leren u graag beter kennen

    Wat heeft u nodig voor een sedumdak?

    Vrijwel elk traditioneel sedumdak bestaat uit de volgende opbouwlagen:

    ✓ Wortelendwerende folie (afhankelijk van de dakbedekking)
    ✓ Beschermdoek 300gr
    ✓ Drainage 20mm
    ✓ Extensief daktuinsubstraat
    ✓ Sedummatten

    Voor lichtgewicht sedumdaken heeft u substraat op rol van 20 mm of 40 mm nodig in plaats van extensief substraat.  

    Bij sedumdaken die zijn opgebouwd met sedum cassettes adviseren wij om een beschermdoek eronder te plaatsen. Vandaar dat het beschermdoek is inbegrepen bij het pakket. Zo heeft u direct alle benodigdheden. 

    Verder heeft u bij sedumtrays (lichtgewicht cassettes) een wortelwerende folie nodig, indien uw dakbedekking niet wortelwerend is. Wortelwerende folie zit al inbegrepen in ons lichtgewicht sedumdak cassettes pakket.

    Randafwerking sedumdak

    Voor de randafwerking van uw sedumdak heeft u scheidingsprofielen, olivijn/grind en bladvangers nodig. De grindranden rondom een sedumdak zijn vegetatievrije zones. Dit voorkomt de kans op lekkages en beschadigingen van de dakranden en dakbedekking.

    Welke type sedumdak kopen

    Bij het kopen van een sedumdak zijn vijf mogelijkheden waaruit u kunt kiezen.

    ✔ Traditioneel sedumdak
    ✔ Lichtgewicht sedumdak
    ✔ Super lichtgewicht sedumdak
    ✔ Sedumdak cassettes
    ✔ Lichtgewicht sedumdak cassettes

    Er zijn een aantal factoren waarmee u rekening moet houden om er zeker van te zijn dat u de juiste beslissing neemt voor uw woning of bedrijf. Hier zijn de belangrijke punten om in gedachten te houden:

    Het standaard sedumdak, ook wel traditioneel sedumdak genoemd, is het meest gekozen sedumdak. Dit komt vooral door de goede opbouw met wortelendwerende folie, drainagebanen, extensief daktuinsubstraat en sedummatten. Dit zorgt voor een goed waterbegend sedumdak. Wel moet u er rekening mee houden dat een standaard sedumdak een relatief zwaar verzadigd gewicht heeft. 

    Soms is het verstandiger om te kiezen voor een lichtere variant. Bij Easy Sedum bieden wij ook twee soorten lichtgewicht pakketten aan. Deze type sedumpakketten zijn geschikt voor bij elk dak!

    Daarnaast kunt u kiezen voor kant-en-klare systemen zoals sedum cassettes of sedumtrays. Sedumcassettes en sedumtrays zijn relatief zwaar door het totale verzadigde gewicht per m², maar ze hebben ook een beter waterbergend vermogen. Het waterbergend vermogen kan wel oplopen tot 31 liter per m². Ook zijn ze al goed geworteld en hebben ze een eenvouding kliksysteem. Deze kunt u dus gemakkelijk plaatsen op uw dak. Uiteraard kunt u ook ervoor kiezen om de aanleg uit te besteden aan ons ervaren montage team.